Slow Food: Beef Soup/Stew

Lihakeitto. Parasta, silloin kun se on hyvin tehty. Tämä lause tarkoittaa myös sitä, että se voi olla maailman kamalinta jos se on tehty huonosti. Se on aina todella sääli jos joku ei arvosta/halua ottaa selvää miten lihaa kuuluisi kypsentää, ja tuloksena on sellaista kovaa, ei-syötävää sotkua, josta tulee vaan paha mieli. Vähän niin kuin se hetki kun tilaat raakana sun pihvin ja saat sen medium plussana:( Se on muuten asia josta kannatta aina valittaa. Se on kaiken A ja O, että osaa kypsentää lihan (varsinkin ravintola-alalla). Tai se, kun päätät tuhlata rahaa hyvän ja kalliiseen uusseelantilaisen sauvignon blanciin ja sinulle tuodaan ravintolassa talon halvinta chardonnayta koska ne eivät usko sinun tunnistaneen näiden kahden eroa. Valitukset sikseen, hyvä lihakeitto on parasta syysruokaa ja kaiken ajan arvoista. Tässä on yksinkertainen ohje, jolla minäkin jopa selvisin.

Beef Stew/Soup is the best when done correctly. The adverse being also true: horrible when done wrong. I hate it when good cuts of meat are not treated with the respect that they deserve: cooked badly and most likely to the point of becoming inedible. It's like the moment when you order a steak rare (and repeat rare, rare, rare) and receive an overcooked piece of lovely meat and you want to cry because it's ruined and they should have known better. Or when you decide to "go all out" and order and expensive glass of a new Zealand Sauvignon Blanc and receive the cheapest house wine chardonnay because the server does not think you can tell the difference. It happens and it sucks but that said: a good beef soup (or stew) can solve all of your problems, if done correctly. Here is a simple no fail recipe.

Perinteinen lihakeitto

4-6 annosta

600-800g keittolihaa (esim. Tammisen keittolihaa) +vielä parempaa jos saat makuluita mukaan (tai tietty etuselkää, jos teillä sitä sattuu olemaan)

1.5 litraa vettä

suolaa

20 maustepippuria

3 laakerinlehteä

muutama sipuli

juureksia, esim porkkanoita, palsternakkaa, selleriä ja naurista

500g perunoita

 

1) TÄRKEIN VAIHE!! Pyyhi liha kuivaksi. Laita sitten liha ensiksi kattilaan kylmään suolattuun veteen (1.5 litraa)ja laita sitten vasta lämpöä alle. Kun liha kiehuu siihen muodostuu vaahtoa. Lusikoi vaahto pois kunnes neste kirkastuu.

2) Lisää kattilaan sipulit, laakerinlehdet ja maustepippurit ja anna keittyä pienellä lämmöllä pari tuntia.

3) Pese, kuori ja paloittele juurekset sen kokoiseksi kun haluat. Ota liha pois liemestä ja pistä syrjään odottamaan. Liemi on tässä vaiheessa haihtunut jonkun verran joten lisää tarvittaessa vettä.

4) Kiehauta liemi uudelleen ja lisää juurekset,anna keittyä 10-15 minuuttia (riippuen minkä kokoisia paloja on kyseessä). Lisää sitten perunat. Anna kiehua vielä n. 20 minuuttia. Viipaloi liha ja lisää keittoon, anna kiehua muutama minuutti. Tarjoile.

Simple Beef Soup/Stew

4-6 servings

600-800 g of Chuck(or in Finland the stores sell "Keittolihaa", translating meat for soup (basically). We used this version. ) or simply ask your butcher...

1.5 litres of Water

Salt

Allspice (20 whole peppercorns)

3 Bayleaves

A couple of Onions

Carrots, Parsnips, Root Celeriac (whatever you like)

500g Potatoes

 

1)THE MOST IMPORTANT STAGE! The first thing you need to do is place the meat in a pot filled with 1.5 litres of salted cold water and only then turn on the heat. When the water begins to boil, foam will form which you should scoop out with a spoon until the liquid is clear. Once clear, let the liquid simmer for two hours (or more), then remove the meat from the pot. You will probably have around 1.2 litres left so add more water if needed (depending on whether you want soup or stew).

2) Peel and chop up the carrots etc and potatoes. Bring the liquid to a boil and add the root vegetables. Cook for 10 minutes then add the potatoes. Make sure everything is covered with water (add more water if needed). Cook for 20 minutes. Chop up the meat and add to the soup and cook for another 2 minutes, just till the meat is heated through. Serve.

Kyseessä ei ole maailman kaunein ruoka, mutta kannattaa kokeilla joskus itse jos on jäännyt lihakeittotraumoja pahasta lihakeitosta. Saatat yllättyä positiivisesti.

+ tätä ruokaa voi syödä pari päivää (tee tupla-annos jos haluat)

This is not the prettiest food on earth but it is one of those things you should try to make yourself at least once in your life.

+you can eat this for a couple of days (double the recipe if you like)

-A-