In Season: Apple Cider Mussles and Sweet Potato Fries

Sinisimpukoiden kausi on jälleen täällä. Mikäli et ole kokeillut ikinä, suosittelen kokeilemaan mutta samalla noudattamaan huolellisesti valmistusohjeita. Sinisimpukoita kehutaan hyvin terveelliseksi ruuanlähteeksi koska ne sisältävät runsaasti seleniuumia. Tämän lisäksi niiden tuottaminen ei kuormita ympäristöä, sillä ne syövät lähinnä planktonia. Niistä saa myös todella hyvän makuisia! ;) Näitä kannattaa ostaa ja syödä tuoreena ja valitettavasti monissa ravintoloissakin tarjoillaan pakastesimpukoita, eikä sellaista toimintaa voi hirveesti kehua. Sinisimpukoita tulee puhdistaa ja tarkistaa ovatko ne elossa ja siihen liittyen kannattaa katsoa tämä video youtubesta. Olen myös listannut suomeksi muutaman ohjeen.

 

Tis the Season to be jolly...because Mussels are once again in their prime (in Finland--I don't know about other countries). The only thing to keep in mind when cooking Mussles is to obey instructions and not be sloppy. Bad seafood or seafood that has gone bad is really really bad and dangerous for your health. A general rule of trusting your instincts and senses (if it smells rotten don't eat it) should be followed. That said, mussels are extremely healthy being a great source for protein and selenium. They are also incredibly sustainable to produce seeing as they live on plankton. Taste delicious too! You really should buy these fresh though and in Finland quite a few restaurants actually serve frozen Mussles, which isn't something I can really commend them for. You should clean the Mussles you buy and check that they are alive and here is a good video on youtube that shows you the ropes. I have also summarized a few instructions.

Muutama ohje:

1)   Miten erottelet kuolleita sinisimpukoita elävistä sinisimpukoista? Yksi hyvä tapa on, jos sinulla on “auki” oleva simpukka, koputtaa sitä johonkin kovaan tasoon, melko hellästi muttei kuitenkiin liian hellästi. Jos simpukka menee itsestään kiinni se on elossa. Jos se ei tee mitään, heitä se pois!

2)   “Parran poisto”. Sinisimpukoilla on sellainen narumainen parta, joka ei ole myrkyllistä mutta ei myöskään ole syötävää, joten se kannattaa poistaa. Revi “partaa” pois jokaiselta simpukalta niin paljon kun sitä lähtee.

3)   Puhdistaminen. Kannattaa ottaa joku kova harja ja aluksi harjata kaikki simpukat huolellisesti. Ota sitten tylsä veitsi ja raavii sinisimpukoiden pinnat niin, että niistä tulee sileitä. Huuhtele simpukat kylmällä vedellä mutta älä jätä niitä hanaveden alle pitkäksi aikaa.

4)   Säilyttäminen. Ensimmäinen neuvo olisi: älä säilytä! Pyri syömään sinisimpukoita samana päivänä kun ostopäivänä ja max seuraavana päivänä. Mikäli säilytät jäiden kanssa, laita jääpalat tiiviiseen pussiin ja laita pussi kulhoon. Laita simpukat pussin päälle ja peitä halutessasi märällä liinalla (peitä osittain, että simpukat saavat vielä happea).

5)   Jos olet epävarma tai sinisimpukka haisee pahalle, heitä se pois. Älä ota mitään riskejä.

6) Jos sinisimpukka ei ole auennut kypsymisen aikana, älä syö sitä vaan heitä pois.

Some instructions:

1) How to tell whether your mussle is dead or alive? One trick is if you have an open mussle, then gently tap it on a hard surface, not too hard but not too soft, and if the mussle closes then it’s alive. If it doesn’t respond, it’s dead and should be thrown away.

2)Removing the beard. Mussels have a stringy like thing hanging out commonly referred to as a beard, which isn’t poisonous, but isn’t something you want to eat either. Remove the beard by ripping out with your fingers and remove as much as you can.

3) Cleaning. Scrub the mussels with a brush in a sink, use a blunt knife to scrape off extra shell and weird stuff. Rinse but do not fill the sink with water as the Mussles will drown in fresh water.

4) Storing the Mussels. As a general rule I would suggest not storing the mussles--it's best to eat them the same day you bought them so that they are as fresh as possible. However, as it is said in teh youtube video you can store them until the next day MAX in the fridge. Either store them just in the fridge in an open bowl or bag or place some ice in a sealed plastic bag and keep it beneath Mussels, placing the Mussles on top on of the bag and you can place a damp cloth on top, but leave some gaps for air.

5) If you are unsure about a Mussel or it smells bad, just throw them out. Do not take any chances.

6) If a mussel has not opened during cooking simply throw it out.

Sinisimpukat siiderissä

1 kg tuoreita sinisimpukoita

1 pullo omenasiideriä

muutama salottisipuli

muutama valkosipulinkynsi

persiljaa

voita

suolaa ja pippuria

1) Puhdista sinisimpukat esim youtube videon mukaisesti.

2) Leikkaa sipulit ja valokosipuli. Paista voissa muutama minuutti kunnes ovat pehmenneet lisää sitten suolaa ja pippuri, persilja, simpukata ja siideri. Pistä kansi päälle! Aina kypsyä kunnes kaikki simpukat ovat auenneet. Tarjoile bataattiranskalaisten ja omantekemän majoneesin kanssa. Katso meidän vanha bataattiranskisten ohje täältä.

Käsintehty majoneesi:

Majoneesin ostaminen kaupan purkissa on synti, koska se on helppo tehdä ja maistuu varmasti paremmalta, jos käytät tämän viisi minuuttia aikaasi. 

1 kananmunan keltuainen

~½ dl öljyä, makusi mukaan lähes mitä vain, rypsi- tai oliiviöljy toimivat hyvin. 

Loraus valkoviinietikkaa (tai valkoista balsamico-etikkaa)

Dijon- sinappia, valkosipulia, suolaa ja pippuria makusi mukaan.

Laita keltuainen  kulhon pohjalle ja ota vispilä ja vatkaa vimmatusti, lisäten öljyä ohuena nauhana hyvin varovasti, jatkuvasti sekoittaen. Keskity pitämään yllä kauhun tasapaino, jossa lisäämäsi öljy emulgoituu keltuaiseen, ja lisää varovasti. Voit välillä lopettaa öljyn lisäämisen, jos näyttää siltä että öljyä kerääntyy majoneesin pinnalle tai sivuille. Ole tämän kanssa varovainen, öljy voi yllättävän nopeasti hajoittaa koko majoneesin koostumuksen, jolloin öljy ja keltuainen eroavat toisistaan, tai majoneesin rakenne muuttuu yllättäen vetiseksi. 
Jos tämä epäonni tapahtuu, ota rauhallisesti ja ota esille uusi kulho ja lisää uusi keltuainen, ja kaada edellinen majoneesi hitaasti ohuena nauhana, jatkuvasti sekoittaen uuden keltuaisen joukkoon vatkasen raivoisasti.
Lisää lopuksi etikkaa, ja mausta sinapilla, valkosipulilla, suolalla ja pippurilla. Aivan mahtavaa, ja lisäaineita nolla!

Apple Cider Mussles

1 kg of Fresh Mussels

1 bottle of Cider

a couple of Shalots

a couple of Garlic Cloves

Fresh Parsley

Salt and Pepper

1) Clean the Mussels. Watch the youtube video for more detailed instructions.

2) Chop up the shalots and Garlic and put them in a hot pan with the butter. Allow them to cook fro a couple of minutes until softened. Add the parsley, salt and pepper, mussels and cider and put a lid on the pan. Cook until the mussles are fully open (Around 5 minutes). Serve with sweet potato fries and home made mayo. Check out our recipe for sweet potato fries here.

Homemade Mayo:

Buy readymade, white and clumpy 'mayo' from the store should be considered a sin , and taking the 5 minutes to do this by hand will yield something much, much more delicious. 

1 Egg yolk

~½ dl vegetable oil, rapeseed or olive-oil are a good fit, but feel free to try different oils and even mixtures of oils. 

A splash of white wine vinegar or white balsamic vinegar,

Garlic, dijon-mustard , salt and pepper to taste

Get a bowl and a whisk, add the yolk and begin furiously mixing. Slowly add the oil in a steady, thin drip into the yolk, while whisking with all your might.
Mayonnaise has a tendency of separating, easily brought on by adding the oil in too fast. Be careful to constantly monitor the mixture, so that the oil emulsifies well with the yolk. 
IF disaster does strike and you notice the mayo separating, that is, the oil gets separated from the yolk and gets blotchy and runny, you've messed up, but it's still salvageable!
Get a clean bowl and add a fresh yolk and star whisking again, now adding in the previous attempt, very slowly and carefully
Once you have the oil mixed in and the mayonnaise has the right consistency, add in a dasf of the vinegar, some salt and pepper and garlic to taste and enjoy!

 

Turvallisia simpukkahetkiä:)

Eat safe:)

-A- & JAm