Better Breakfasts: Perfect Egg and Soldiers

Kananmunan täydellisen kypsyyden saavuttaminen on taitolaji. Mikäli tykkää enemmän kovista kananmunista, ei tarvitse hirveästi miettiä, mutta jos haluaa pehmeän keltuaisen johon voi dipata leivänpalasia, täytyy olla tarkkana. Myös kananmunan laadussa kannattaa olla tarkkana. Meillä on yleensä maalta tuotuja, mamman omien kanojen munia käytössä, joissa on todella kaunis keltuainen ja paljon makua. Kaupan merkeistä suosimme Satamunan Vapaan Kanan Pesämunia, jotka ovat maultaan hyviä ja niissä on todella hyvä hinta (noin 3-4e 12/kpl). Kananmunia (varsinkin keltuaiset) kehutaan nykyään terveysruuiksi koska ne sisältävät proteiinin lisäksi hyviä omega 3 rasvahappoja (hyviä sydämmelle), luteiinia (mikä on silmille hyväksi) ja D- ja B-vitamiineja. Eli 90-luvun kananmunanvastaiset ajatukset ovat onneksi katoamassa ja asiantuntijatkin kehuvat nykyään kananmunia. Kohtuus kuitenkin kaikessa, eikä kannata syödä kahdeksan kananmunaa aamupalaksi jos on kolesteroolin kanssa ongelmia (eikä muutenkaan).

If you love Egg and Soldiers you need to master the art of getting the perfect yolk for dipping your soldiers in. In addition, the quality of the eggs you are using is really important for getting that perfect yolk. We usually have eggs straight from the farm, which is really great. However, we have found a good Finnish brand that sell a dozen free range eggs for just over 3 euros. Basically the nutrition of the chicken is what ensures the perfect yolk, so doing a little bit of research and experimentation should help you find which brands work best for you. I am also happy that eggs are no longer evil when it comes to a so called healthy diet. Even the yolks have been forgiven for their cholesterol content and welcomed back onto breakfast plates. In addition to being a great source of protein, eggs also are a good source of Omega 3 Fatty Acids (good for the heart), Lutein (good for the eyes) and D and B Vitamins. Even the experts now are for consuming the whole egg. However, moderation is always key and eating 8 eggs for breakfast is not really something one should do.

Vinkkejä täydellisen keltuaisen saamiseen:

-Ole tarkkana ajan kanssa. Ota vaikka kännykkä esiin ja laita ajastimen päälle.

-Jos käytät kaasuhellaa:

-täytä kattila puolileen vettä ja pistä kattila miedolle lämmölle kiehumaan. Kun vesi kiehuu laske varovaisesti kananmuna lusikan avulla kattilaan. Anna kypsyä 4 minuuttia (erityisen isoille munille lisää noin minuutti kypsymisaikaa). Tällä keinolla saat pehmeän keltuaisen johon voi dipata helposti leipää.

Mikäli käytät "tavallista" sähköhellaa:

-Itse tykkään enemmän ihan normi hellasta tähän hommaan sillä siihen toimii hyvin tämä toinen konsti. Täytä kattila puolilleen vettä ja pistä lämpö täysille. Kun vesi kiehuu, laske kananmuna varovaisesti lusikalla kattilaan ja sammuta hella. Odota noin 4-5 minuuttia (lisää minuutti kypsymisaikaa jos kyseessä on isonkokoinen kananmuna). Tuloksena pitäisi olla pehmeä kananmuna:)

A perfect boiled egg:

1) Use a timer! Simply get your phone out and put the timer on. It really makes a difference.

-If you are using a gas stove:

1) fill a pot half way with water and bring to boil on a medium heat. Once boiling carefully lower the egg into the spot with a spoon. Boil for 4 minutes for a very runny egg and add 1 minute extra for larger eggs.

-If you are using a "normal" electric stove:

1) I personally prefer this method. Fill a pot half way full with water and put the heat on full blast. Once boiling carefully add the egg with a spoon then immediately turn off the heat. Leave the egg in for 4 minutes for a runny egg and add 1 extra minutes for larger eggs.

Both of these methods have worked for me.

-A-