Comfort Food: Simple Shepherd's Pie

Brrr... Olen oivaltanut yhden tärkeän asian: kesä ei aina tule mutta syksy tulee aina. Syksy on kuitenkin ihan kivaa vaikka ensi kuussa tämä väittämä tulee olemaan hyvin kyseenalainen (Icerain, anyone?)--syksyllä kun voi syödä lohturuokaa. Perienglantilainen Shephard's pie (saman tyyppinen kun lihaperunasoselaatikko mutta samalla täysin erilainen) on yksinkertainen ja täyttävä ruoka joka täyttää kodin (ja jos asutte kerrostalossa, rappukäytävän) ihanilla kunnon kotiruoka tuoksuilla.

We live in Finland and it's cold 90 % of the time, especially if you take into account the summer that actually just didn't happen, however, there is some solace in the cold and crisp early autumn months: comfort food. Imagine coming home after a brisk walk in the cool autumn air to the scent of a good home cooked meal (this just got very gooey...). In all seriousness that must be where the name came from: Shepherd's coming home to a good hearty meal. Shepherd's pie and Cottage pie are actually the same thing with the only distinction being the meat used in the pie, can you guess why this dish is called Shepherd's pie?

HEP

Shephards Pie

(tästä syö 4-6- henk.)

500 g lampaanjauhelihaa (tai naudanlihaa)

muutama pala pekonia

muutama sipuli

muutama valkosipulinkynsi

2 sellerin vartta

(muutama porkkana)

muutama herkkusieni (tai jätä pois)

1 dl punaviiniä (tämän voi jättää myös pois)

0.5 dl worcesterkastiketta

muutama tomaatti tai korvaa tomaattimurskalla

1 iso rkl kasvisliemijauhetta (meillä on käytössä sysmän luomu kasvisliemi jota saa mm. Punnitse ja Säästästä tai sysmän verkkokaupasta mutta tavallinen liemikuutio käy).

timjamia ja rosmariinia

1 kg perunoita

iso nokare voita

1-2 dl piimää (sen mukaan mitä tarvii)

suolaa ja pippuria

1) Aloita muusin teko. Kuori perunat ja laita vettä kiehumaan. Lisää perunat kiehuvaan veteen ja mausta suolalla.  Anna kypsyä kunnes ne ovat pehmeitä. Tee perunoista muusia sekoittamalla voi ja piimä sekaan kunnes siitä tulee haluamasi paksuinen, ei liian löystää eikä liisteriä.

2) Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Kuutio sipulit, pekoni ja selleri ja paista kuumalla pannulla muutama minuutti. Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla ja lisää se sitten pienissä erissä sipuliseoksen sekaan.  Kun jauheliha alkaa ruskistua lisää valkosipuli, sienet, ja yrtit. Paista muutama minuutti ja heitä sekaan tomaatit, worscesterkastike, punaviini ja kasvisliemi. Anna porista 20 minuuttia ja lisää tarvittaessa vettä.

3) Laita lihaseos uunivuokaan ja lisää päälle perunamuusi sekä muutama voinokare. Paista uunissa 20-40 minuuttia kunnes muusi on hieman päältä ruskistunut.

Simple Shephards Pie

(serves 4-6)

500 g lambs mincemeat

A few pieces of Bacon

Onions

Garlic

Cellery

(Carrots)

Mushrooms

1 dl (half a cup) of Red Wine (or leave this out if you wish)

0.5 dl (3 Tbsp) Worcestershire sauce

A couple of juicy Tomatoes or a can of tomatoes

1 big Tbsp of vegetable stock (we use a Finnish organic version free of MSG and other additives or just use stockcubes if you like)

Thyme and Rosemary

1 kg Potatoes

Knob of butter

1-2 dl (half to a cup of) Buttermilk

Salt and Pepper

1) Peel the potatoes and put them to boil. Once cooked drain the potatoes add the butter and buttermilk and mash into desired consistency.

2) Preheat the oven to 200 celcius ( 395 f)Chop up the onions, bacon and celery and throw them in a hot pan and cook for a couple of minutes. Season the mincemeat with salt and pepper then slowly add the mincemeat small portions at a time and cook on high until the meat is brown an cooked through. Add the garlic (grate it in) at the last minute so it doesn't burn. Chop up the mushrooms and add them with the herbs to the meat mixture and cook for a couple of minutes. Add the tomatoes, liquids and stock and cook for at least 20 minutes.

3) Pour the meat mixture in a desired casserole dish then put the mash on top along with a couple of small knobs of butter. Bake in the oven for 30-40 minutes until the topping is golden brown.