'Tis the season: Beaujolais Nouveau 2015

Eilen 19.11 2015 vuoden beaujolais nouveaut saapuivat alkoihin. Alko on itse kehunut tämän vuoden satoa varsin hyväksi. Beaujolais nouveau- viinit ovat ensimmäisen sadon viinejä gamay rypäleistä, ja niitä kuuluisi nauttia vuoden sisällä, eikä säilyttää. Viiniä tulisi nauttia myös hieman normaalia punaviiniä viileämpänä. Kyseessä ei ole mikään erityisen "hyvä" viini (tai tämä on vähän kiistanalainen aihe) mutta sen ei tarvitsekaan olla, pointtina on enemmänkin kulttimaine ja tämä Beaujolais nouveau hullutus on lähtöisin 80-luvulta. 2000-luvun alussa Beaujolais Nouveaut olivat skandaalin kohteena, kun kuluttajat alkoivat valittaa Beaujolais nouveaun huonosta laadusta. Huono laatu, jota ranskalainen viinikriitikko Francois Mauss kutsui Le Vin de Merdeksi (paskaviiniksi). Asiat ovat viime vuosina toivon mukaan muuttuneet ja kuten alko sanoi "Vuodesta 2015 odotetaan laadullisesti poikkeuksellisen hienoa". Tänä vuonna Alkon valikoimissa on kaksi laatua ja molempia kannattaa maistaa. Hieman harmittaa viinin hinta (9€), sillä ennen niitä sai 7-8 eurolla, mutta mitä kansanterveyden eteen ei tekisi?

Yesterday this years Beaujolais Nouveau arrived in stores and we gave it a try. As the 1980s have enjoyed a comeback in fashion and various other aspects of life, perhaps Beaujolais Nouveau has recovered from it's early 2000s labeling by Francois Mausse as Le Vin de Merde (the shit wine, or however you would translate it). Yesterday, The Telegraph defined Beuajolais Nouveau as '--the wine that was first immensely successful – and then gave Beaujolais a bad name' then listed the best Beaujolais wines, which were not of the Nouveau variety. Even though it has a terrible reputation I think it should be given a chance even just for the sake of it. It's an interesting exercise to try and distinguish the flavours the Nouveau offers and consider how it varies completely from aged wines. Don't expect too much though, have and open mind and see for yourself:)

-A-