Veggielicious: Hot and Healthy Bean Chili

Healthy Bean Chili

1-3 cans of various presoaked beans (black, white, kidney--whatever you like)

1-2 cans of good tomatoes (mutti) or 1 kg of fresh ones

2-3 TBSP tomato pyrée

1 leak (optional)

3-5 onions

3-5 garlic cloves

3 chilis (adjust to your own taste--more or less)

 A lug of white balsamic vinegar

Pinch of sugar (replace with honey if you like)

Cumin

Cayenne pepper

Cinnamon

Pimento (Smoked Paprika)

Fresh Thyme

Salt and Pepper

Chop up the onions, garlic, leak, and chilis. Put a pan on medium heat and cook the onions first for a couple of minutes then add the leak and chilis and cook for another minute. Add the garlic but make sure it doesn't burn. Pour in the beans and spices and stir for a couple of minutes. Add the tomatoes and fill one can with water and pour it in. Add the sugar and balsamic vinegar and season with salt. Cook for 40 minutes (minimum) but it would be better to cook it for as long as possible. You can cook it on the stove or in a 175 celcius (350f) oven for a couple of hours. Stirring occasionally and adding more water as needed.

Serve with salsa (recipe here), créme fraiche and grated cheese.

Kasvischili

1-3 tölkkiä erilaisia papuja ( esim. valkoisia, mustia, ruskeita--valmiiksi liotettuja)

1-2 tölkkiä hyvää tomaattimurskaa (esim. Mutti) tai 1kg tuoreita

2-3 rkl tomaattipyreetä

(1 purjo- vapaaehtoinen)

3-5 sipulia

3-5 valkosipulinkynttä

3 chiliä (tai enemmän tai vähemmän jos haluat mietoa)

Loraus valkoista balsamietikkaa (esim. rajamaan)

ripaus sokeria

ripaus kuminaa

ripaus cayennepippuria

ripaus kanelia

ripaus savupaprikaa (pimentoa)

tuoretta timjamia

suolaa ja pippuria

Paloittele sipulit, valkosipult, purjo ja chili. Pistä pannu lämpiämään ja lisää sipulit. Anna paistua muutama minuutti lisää sitten purjo ja chili ja paista vielä muutama minuutti lisää. Lisää sitten valkosipuli ja varo ettei se pala. Lisää sitten pavut ja mausteet ja sekoita hetki pannulla, lisää sitten tomaatit ja tomaattipyre ja täytä yksi tölkki vedellä ja kaada se sekaan. Mausta suolalla ja lisää iso ripaus sokeria ja puoli desiä (loraus) valkoista balsamietikkaa. Anna paistua vähintään 40 minuuttia mutta mitä pidempään sitä parempi. Sen voi myös paistaa 175asteisessa puunissa pari tuntia jolloin maut syventyvät entisestään. Tarkista välillä ja lisää vettä tarvittaessa.

Tarjoile salsan (katso tästä ohje), creme fraichen ja juustorasteen kanssa.

Give this one a try:)