Mason Jar Gazpacho

Mason jars, what was life like before them? We were struggling to think how we could take all the food we wanted, as well as throwing an informal dinner party at the primitive yet luxurious lake sauna where we were staying until this idea came up: put everything in a mason jar, it won't make any mess and no serving dishes were needed. We even managed to prepare everything in that same jar--no extra dishes--now those are words to live by. This Gazpacho is great for a summer starter, brunch or light supper.

 

Juhannuksen ruokien kriteerinä oli helppous, vaikka kyseessä olikin juhla. Ei meitä vaivannut hirveesti ruoan valmistuminen mutta kuljettaminen oli asia erikseen. Yövyimme rantasaunalla jossa ei ole keittiötä, joten olimme ratkaisun tarpeessa; miten saadaan tarjoiltua ruoat vieraille ilman tiskiä tai varsinaista laittoa?! Sitten muistimme tämän mason jar trendin, eli valtavat lasiset purkit tulisivat toimimaan tässä tapauksessa täydellisesti. Saimme tarjoiltua ruoat ilman monen tarjoiluastian sotkemista ja samalla kuljetettua sekä valmistettua ruokalajin yhdessä astiassa. Ei ylimääräisille astioille, siinä on sanoja joiden mukaan kannattaa elää. Tämä Gazpacho sopii hyvin alkuruuaksi, brunssille tai kevyenä illallisena.

gazpacho.jpg

The key to Gazpacho is the freshness of the ingredients--I wouldn't really attempt to make this in December (unless you live somewhere awesome where fresh tomatoes are in season). We should really enjoy summer and the fact that all these amazing ingredients are available, you can actually even make Gazpacho when it rains--that's a thought.

Gazpacho onnistuu kaikilta, koska avain onnistumiseen piilee hyvissä raaka-aineissa. Suomessa on tällä hetkellä oivallinen tilanne, kun kaupoilta (ja kesätoreilta) saa ihania tomaatteja ja kurkkuja jotka maistuvat muultakin kuin vedeltä. Älä tee tätä keittoa joulukuussa, se on todella huono idea--vaikka tekisi miten mieli--niin ei (poikkeuksena jos asut jossain ihanassa maassa, josta saa hyviä tomaatteja joulukuussakin...).

The only real chore demanded of us when making Gazpacho is chopping everything up finely into diced cubes. If you have a well sharpened knife, it should be a breeze. If you don't have a well sharpened knife--please do something about that ASAP because blunt knives are (swearword) dangerous.

It is sacrosanct to chop the ingredients by hand. An old belief, but we find the soup is best when made without a blender, with arduous chopping!

Gazpachon "haastavin" osuus on tomaattien ja muiden aineksien kuutioiminen. Nyt olisi hyvä olla kunnollinen veitsi joka on tarpeeksi terävä. Jos ette sellaista omista niin hankikaa ja varsinkin pitäkää huoli, että veitsi on myös terävä--tylsät veitset ovat vaarallisia ja veri ei ole se mikä tekee Gazpachosta punaisen...

Sanotaan, että tämän teossa on perisynti käyttää blenderiä tai muita koneita. Aineksia tulee arvostaa ja kuutioida ne käsin pikkiriikkisiksi kuutioiksi.

 

Gazpacho

Serves 4--8 portions

1 kg Tomatoes (seeds removed)

2 Cucumbers (seeds removed)

500g Red Bell Peppers

2-3 Garlic Cloves

1 small Green Chili (mild)

1 small Red Chili (if you want a tiny kick this is all the heat you need, it can be overpowering)

1 dl Olive Oil

Salt & Pepper

You should make sure you have time to make this, we recommend the night before, as the chopping can be time consuming. First, removed the seeds from the tomatoes then finely dice and out into the mason jar. Do the same with the cucumbers and red bell peppers. It might be good to give a good shake now and then so that everything mixes well (but don't shake it so that gets too mushy) Finely chop the chili and we recommend grating the garlic, add to the mason jar along with the olive oil and a good heap of salt and pepper. Give the mixture a mix or shake and leave in the fridge overnight or  for a good couple of hours.

Go and have a picnic (or sit in front of the TV) and enjoy!

Gazpacho

Tästä annoksesta syö 4-8 henk.

1 kg tomaatteja (poista siemenet)

2 kurkkua (poista siemenet)

500g punaisia paprikoita

2-3 valkosipulinkynttä

1 vihreä mieto chili

1 punainen mieto chili (halutessaan käytä hieman vahvempi punainen chili, mutta chili voi helpostaa mennä yli tässä, käytä varoen--tämän voi myös jättää kokonaan pois)

1 dl oliiviöljyä

reilusti suolaa ja pippuria

Tähän kannattaa varata vähän aikaa, eli tee mielummin edellisenä iltana--jos et kerkeä niin anna kuitenkin maustua pari tuntia jääkaapissa. Poista tomaateista siemenet ja kuutio pieniksi, heitä sitten isoon lasipurkkiin. Tee sama juttu kurkkujen ja paprikoiden kanssa. Muista sekoittaa välillä, esim ravistamalla purkkia (älä kuitenkaan tee siitä mössöä--ei tarvitse käyttää voimaa). Pilko chilit ja raasta valkosipulit raastinraudalla ja lisää nämä sitten öljyn ja suolan ja pippurin kanssa lasipurkkiin. Sekoita tai ravista. Laita sitten yöksi jääkaappiin tai pariksi tunniksi maustumaan.

Nauti osana piknikkiä (tai telkkarin edessä).

 

Nauttikaa kesästä kaverit!:)

-A & JAM