Everyday Summer Food: Grilled Apricots and Halloumi Salad

Perhaps not the most attractive of dinners, but despite it's appearance, the taste is perfect. It's Summer even though the weather is not co-operating and although at times, I too, feel like crawling under the covers and going back into a state of hybernation--one must not give up! I know it's Summer because the produce in the stores is excellent and I try to celebrate that fact  by including that produce in our everyday meals. Apricots seems to be in every store at the moment so I decided to incorporate them into this basic Halloumi Salad. Something really magical happens when you simply cut an apricot in half and put it in a pan for five minutes, you have to try this!

Vaikka kesä on ilmiö jota emme vielä ole kokeneet tänä pitkänä kylmänä keväänä, olen silti onnellinen tästä vuodenajasta. Kaupasta saa ihania hedelmiä ja vihanniksia ja nyt on puitteet valmistaa vaikka minkälaisia ruokia--meidän kuuluisi nyt nauttia tästä!:) Aprikooseja tuntuu olevan joka kaupassa, eikä hintakaan kirpaise. Tein tälläisen arkiruoan yhtenä päivänä, perussalaatti josta aprikoosit tekivät hieman erikoisemman. Kuvat ei ehkä tee oikeutta tälle aterialle koska paistaminen ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, mutta opitte meidän virheistämme. Ohje on todella helppo.

 

The key to success is a hot pan! Our pan wasn't hot enough so they pretty much baked and became soggy. They still tasted great, so it wasn't really a failure its just if you would like them to be pretty then a hot pan is necessary.

Laita pannu kuumaksi! Meillä oli liian alhaisella lämmöllä ja aprikooseista tuli liian löllöjä. Maku oli silti täydellinen mutta jos haluatte kauniita aprikooseja niin kuuma pannu on ehdoton.

Here is the basic salad bed: arugula, romaine, tomatoes, cucumber and spring onions.

Salaatinpohja: rucola, romainea, tomaatteja, kurkkua ja kevätsipulia.

Grilled Apricot and Halloumi Salad

Serves 2-4

Fresh Apricots

Halloumi

Arugula (Rocket)

Romaine

Cucumber

Tomatoes

Spring Onion

Good Balsamic Vinegar

Olive Oil

Salt and Pepper

Put the griddle pan on a high heat. Cut the Apricots in half and remove the pips. Put the apricots on the pan face down and cook for about five minutes, keep an eye on them as the sugary texture tends to burn a bit. They will be soft and gooey when ready, but still firm to touch. Remove the Apricots from the pan and set aside to wait, meanwhile, chop up the Halloumi and fry on a high heat for a couple of minutes--flip them over half way through. Prepare the Salad, chop the Tomatoes, Spring Onions and Cucumber and rinse the Romaine and Arugula. Once Halloumi is cooked assemble the salad as follows: Salad Base, Apricots and Halloumi--drizzle with Olive Oil and Balsamic Vinegar and season with salt and pepper. Serve immediately! This one should not be left to stand as it can get soggy rather quickly. Eat as a light supper or summer side.

These grilled Apricots are really versatile, and would be fitting for a barbeque evening as a small desert enjoyed with Greek Yoghurt (or if you are feeling decadent, why not Cream?:))

Enjoy.

 

Grillattu aprikoosi- ja halloumisalaatti

2-4 annosta

Halloumia

Tuoreita aprikooseja

rucolaa

romainea

tomaatteja

kurkkua

kevätsipulia

Hyvää balsamicoa

Oliiviöljyä

Suolaa & pippuria

Laita pannu kuumenemaan. Halkaise aprikoosit ja poista kivet. Laita aprikoosit kuumalle pannulle ja anna paistua noin 5 minuuttia, tarkkaile kuitenkin ettei hedelmäsokeri pala pahasti. Aprikoosien pitäisi olla kypsänä pehmeitä muttei ihan löllöjä (kuten meillä), nosta sitten lautaselle odottamaan. Leikkaa sitten halloumi ja paista samalla kuumalla pannulla kun aprikoositkin (ei turhaa sotkua), menee n. 5 min. Valmista sillä aikaa salaatti. Leikkaa tomaatit, kevätsipulit ja kurkku ja pese romaine ja rucola. Halloumin ollessa valmista on aika koota annos: salaattipeti, aprikoosit, ja viimeiseksi halloumi. Laita reilu loraus balsamicoa ja öljyä päälle ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile heti! Salaatin on tapana mennä mössöksi aprikoosien pehmeyden ja halloumien kuumuuden takia, joten jos et aio syödä saman tien, pidä ainekset erillään ja kokoa vasta myöhemmin.

Tämä sopii kevykseksi illalliseksi kahdelle tai esim. grilliruokien lisänä.

Aprikooseja voisi hyvinkin grillata lämpimänä (tai sateisena) kesäiltana ja nauttia vaikka jälkiruokana kerman tai turkkilaisen jogurtin kanssa.

Here is a Salad we made earlier with the pretty Apricots:

Tässä aikaisempi onnistuneempi versio aprikooseista:

Nauttikaa kesästä kaverit!:)

Enjoy the Summer, friends!:)

-A- + JAm