Mason Jar Potato Salad

This was one of the simple foods we had with us for midsummer and it really does work so well for transporting. Have this Potato Salad with freshly caught Fish on an Island or at a Cabin, as a part of a Picnic ,as a a side for dinner, or as a packed lunch, and of course it is so simple to make. I introduced the husband to Malt Vinegar when he found me jumping up and down with excitement once coming across it at punnitse ja säästä ((love that shop!) On a side note I seem to find myself jumping up and down in the name of food quite often, have I been that deprived?). That said, Malt Vinegar is used in Britain as the vinegar for Fish and Chips. This recipe contains sugar, but don't let that scare you off, after all you probably won't eat the entire thing alone in one sitting, furthermore, it's just a touch.

Tässä on todella helppo perunasalaatti joka sopii täydellisesti kesän erilaisiin tilanteisiin: saaristoon, piknikille, mökille, illallisen lisänä tai vaikka töihin pieneksi lounaaksi. Ohje on myös maidoton. Se mikä tekee tästä hieman erilaisen on Mallaviinisetikka (Malt Vinegar), sitä saa ainakin Punnitse & Säästästä. Malt vinegar on perinteisesti Briteissä varsinkin Fish & Chipsien päällä käytetty maukas etikka. Ohjeessa on hieman sokeria mutta älä säikähdä, sitä ei ole paljoa ja annos on aika suuri.

The Fennel is slightly char-grilled, we had to make do with the gas stove, but you should try barbequing it for a couple of minutes--it gives so much more sweetness and aniseed undertones. If you have neither of these possibilities quickly roast it in the oven or on a dry pan for a couple of minutes.

Our Midsummer main course consisted of this Potato Salad and a new take on what Finns know simply by the name makkara, the connotations of which are endless--mostly cabins, wilderness, lakes, winter, summer--OK you get the point. We wanted to try these amazing store-bought homemade sausages we got from the market, from 4 Vuodenaikaa (Tampere's very own non-hotel Four Seasons, that's it's name). These sausages carried the names Oxfordshire, Lancastashire, and a third which doesn't come to mind. They were delicious! We cooked them on an open fire in our little humble lake sauna where we had the luxury of spending Midsummer. Midsummer is a big celebration in Finland (similar to Fourth of July in the scale of the celebration, but our Independence day is on December 6th), during which practically everyone goes to the countryside and the cities become empty, shops close and Tourists are left unprepared. I highly recommend tying fresh sausages, one way would be to precook them in the oven for say 20-30min and finish them off on the barbeque (or come on, open fire--you know you want to!). If you don't have fresh ones available, you could make them yourself (one day we will post about this) or else Lidl's bratwurst have actually gained quite a good reputation, Glorian Ruoka ja Viini featured it in their last issue.

Teimme tätä Juhannuksena kun yövyimme rantasaunalla (in case you haven't heard). Halusimme vaalia makkaranpaiston mökkiperinettä pienellä twistillä eli haimme kotitekoisia raakamakkaroita kauppahallilta (4 Vuodenaikaa, Deliltä). Makkarat olivat aika suuria ja lihaisia ja maksoivat alle 10€, näistä kolmesta neljä henkeä söi hyvin. Tampereella sijaitsee nyt myös Laukontorilla 4 Vuodenajan Deli josta saa hodareita, eli käykää siellä maistamassa jos olette Tampereen suunnalla. Mikäli asut jossain missä raakamakkaroita ei saa, suosittelen kokeilemaan Lidlin Bratwurstia, mm. Glorian Ruoka ja Viini kehui sitä viimeisessä numerossaan.

Kyseinen ruoka sopisi niin hyvin saaristoon! Kalaa merestä, perunasalaatti ja nokare saaristovoita. Nauttisin esim. näissä maisemissa (kuvat pari vuoden takaiselta saaristoretkeltä). Täytyy kyllä todeta, että Suomi on valtavan kaunis maa ja täynnä eroavaisuuksia!

The Finnish Islands have been the source of inspiration for many Finnish Artists (for example Hjalmar Munsterhjelm Aamutunnelma (saaristomaisema) and this Potato Salad would be so fitting in this scenery! Potato salad, freshly caught Fish and saaristovoi (Island Butter). Here are a few pictures from one of our own island adventures a couple of years back. I find it really astounding sometimes, the sublime nature of this country--we are so lucky to live in such a beautiful place.

Kesäkaveri:)

Mason Jar Potato Salad

1 kg New Potatoes

1/4 of fresh Fennel

Spring Onions (a small bunch)

1 Tbsp Muscovado Sugar (subsititute with brown sugar)

2 Tbsp Malt Vinegar (substitute with Balsamic Vinegar if you like)

3-4 Tbs Olive Oil

Salt and Pepper

Firstly, boil the potatoes until cooked--drain and leave to cool (leftover potatoes would work well here, we are all for not wasting food). Take the Fennel and either quickly char-grill it on the gas, fry on a dry pan or barbeque it for a couple of minutes until slightly blackened. Once ready, peel of the blackened skin,  chop up the Fennel and Spring Onions. In the mason jar, mix the Olive Oil and Malt Vinegar with the Salt and Pepper. Add the Potatoes, Fennel, Spring Onions and Muscovado Sugar and give it a firm but like shake (you don't want mashed potatoes). Let the Salad sit in the fridge (or cooler if you are already on the move:)) for a couple to hours to develop flavor. Enjoy!

 

Have a great weekend friends! Hopefully you get to enjoy some nature, if not just look up at the sky, breath in and enjoy:)

-A

 

Purkkiperunasalatti

1 kg uusia perunoita (paras aika vuodesta...)

1/4 tuoretta fenkolia

pieni nippu keväsipulia

1 rkl muscovadosokeria (voit käyttää esim ruoko-tai fariinisokeria)

2 rkl mallasviinietikkaa (voit käyttää myös (valkoista)balsamietikka)

3-4 rkl oliiviöljyä

suolaa ja pippuria

Laita perunat kiehumaan, mutta ota pois tulelta napakoina. ei kovina, mutta ei kypsinäkään. Kaada vesi pois ja heitä lämpimät perunat purkkiin, kaada päälle etikka, suola, pippuri ja sokeri ja sulje kansi. Anna lämmön auttaa perunoita imemään sisäänsä mahtavia makuja pyörittelemällä purkkia. Kovakin käsittely passaa, jos perunat hieman hajoavat, kertyy purkkiin aivan ihanaa perunamuusinomaista mössöä, joka on tämän reseptin parasta antia. 

Paahda (paremminkin hiillosta) perunoiden marinoituessa fenkolit mustiksi grillissä tai vaikkapa kaasulieden liekillä. Tarkoituksena on saada päällimmäisistä kerroksista paikoin jopa pelottavan mustia. Tämä sokerien palaminen ja aktivoiminen tuo fenkolista esiin uusia mahtavia makuja! Leikkaa haluamaasi olomuotoon, pilko samallla kevätsipulit ja lisää perunoiden sekaan oliiviöljyn kera. 

Nyt on aika tarkistaa makuja, ehkä lisätä hieman etikkaa, suolaa ja sokeria, sen mukaan mitä kielesi kertoo. Purkki kiinni ja hautumaan piknik-koriin tai jääkaappiin. Tämä vain paranee huomiseksi, eli kannatan valmistamista edellisenä päivänä! Sekoita tarjoiltaessa voimakkaasti ja nauti!

-JAm