Rainy Day Chicken Satay, Red Rice and Cucumber Salad

Our Summer has been exceptionally rainy and gloomy and this has also reflected on our food preferences. Although it was a weekday somehow comfort food, which usually would be reserved for the weekend,  was needed. I was reminiscing about our time in Thailand where we lay by the pool and were served Mohitos to keep us hydrated and Chicken Satay to keep us nourished in order to be equipped for lying about for a couple of more hours, it was tough. I wanted to recreate that moment, well sadly, without the Mohitos, the pool, and the sun, so I created this combo: Chicken Satay, Red Rice and an Asian style Cucumber Salad. This recipe would be great for a hot day--outside, barbequing the Chicken Satay Skewers and enjoying an ice cold Mohito or Singha Beer (Chang is available in Finland)-- both are Thai native Beers. But this recipe was equally comforting for a rainy and gloomy day, at least the husband seemed to devour it in minutes--which might be a good sign?

Me syötiin Thaimaassa paljon Chicken Satayta samalla kun makoiltiin altaan reunalla ja meille tuotiin sopivin väliajoin lisää Mohitoja; se oli aika rankkaa. Sateisena ja synkkänä kesäpäivänä halusin palata noihin maisemiin ja ryhdyin tuumasta toimeen tekemällä Chicken Satayta. Valitettavasti aurinko ja mohitot eivät kuulunut kyseisen päivän menuun. Satayta on hyvin helppo tehdä itse, mielestäni, kaupan satayt eivät tee kyseiselle kastikkeelle oikeutta--yksinkertaiset raaka-aineet ilman lisättyjä turhuuksia luovat yleensä parhaimmat makukokemukset, tähän me uskotaan.

 

The view from our window: rain, gloom and beautiful architecture (can't really complain).

Meidän näkymä: sateinen ja synkkä päivä yhdistettynä kauniisiin rakennuksiin. Ei voi valittaa.

Here is the simple anatomy of the Satay.

Tässä on satayn yksinkertaiset ainesosat.

I decided to make Red Rice with this meal, which I came across at the Asian Market. Red Rice, like Black Rice has apparent health  benefits which you can read about here if you are interested. Supposed benefits aside,  I just think it's beautiful and it has a little bit more chewiness and texture, which I like and in general, I prefer whole grains for weekday meals.

Tein meille tälläistä punaista riisiä ruuan kanssa jonka löysin asiamarketilta, joka sijaitsee Hämeenpuistossa. Hinta oli n. 3.90/kg, eli mielestäni sopiva.

I made a quick Asian style Cucumber Salad, really simple ingredients.

Tein nopean asia-tyyppisen kurkkusalaatin, johon tuli yksinkertaisia raaka-aineita.

And the finished product:

Tässä koko annos:

While I was cooking the Sun unexpectedly revealed itself, so I decided to snap a picture of this wonderful Sesame Oil I found.

Aurinko päätti tulla hetkeksi esille ja räpsin nopeasti kuvan täsrtä ihanasta seesamiöljystä, minkä löysin Sokokselta.

Chicken Satay

Serves 3-4

The Chicken

1 Kg Chicken breasts

1 Clove of Garlic

2 Tbsp Soy Sauce

2 Tbsp Coconut Oil (replace with Olive Oil if you like)

Salt and Pepper

Skewers

Cut the Chicken into squares, grate the garlic and mix everything together and leave in the fridge for a couple of hours. Cooking: Preheat the oven to 200c or 390f. Take a frying pan and put it on a medium high heat. Meanwhile. take the skewers and soak them in some water so they do not burn. Assemble the skewers, putting around 5 cubes of Chicken on each skewer.  Once the pan is hot cook the chicken until nice and brown(5 minutes), after which put the chicken in the oven to cook for 20 minutes.

You can also use a barbecue if you are lucky enough to have access to one! Pop the skewers in a hot grill and grill until they are ready, about 10 or so minutes. When the chicken pieces move easily on the stick, they are about done. Check the biggest piece and serve!

Sprinkle the Chicken Skewers with Spring Onions and Sesame Seeds, serve.

Satay

3 large Tbsp Peanut Butter (without sugar if you can find it)

1 Tbsp of Coconut Oil (I used part of this for the Chicken Marinade)

(if you cannot stand Coconut Oil replace with half a tbsp of Sesame Oil--or 1 tbsp but be sure to taste it as it can be overpowering)

2-3 Tbsp Soy Sauce

1-2 Tbsp Honey (depending on your own sweetness preferences)

1-2 cloves of Garlic (again depending on your own preferences--I prefer two)

1 Red Chili (hot or mild)

2 Spring Onions

0.5-1 Tbsp Sesame Oil

Salt (but only a small pinch as the Soy Sauce already seasons a lot)

Small handful of Sesame Seeds

Grate the Garlic with a grater and chop up the Chili and the Spring Onions (saving some for a garnish). Mix all of the ingredients together and let the flavors develop for a couple of hours in the fridge, until serving.

Cucumber Salad

1 Cucumber

0.5 DL (3 Tbsp) Olive Oil

2 Tbsp Rice Vinegar

1-2 tsp Sugar

2 cm piece of Ginger

Salt

(Sprinkle of Chili Flakes if you like)

I used a vegetable peeler to get nice strips but of course you can just slice it. This version was quick so I didn't bother to deseed the Cucumber but I would recommend doing so if you plan on making this ahead. Grate the Ginger and mix all the dressing ingredients together. Add the Cucumber last before serving and check whether you need more sugar or salt.

Kana

1 kg kananrintoja

1 valkosipulinkynsi

2 rkl soijaa

2 rkl kookosöljyä (tai vaihda oliiviöljyyn)

suolaa ja pippuria

Grillaustikkuja

seesaminsiemeniä ja kevätsipulia koristeluun

 Leikkaa kananrintoja kuutoiki jotka sopivat grillaustikkuihin. Raasta valkosipulinkynsi ja sekoita kaikki ainekset kulhossa, lisää sitten kana ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa. Kastele grillaustikut ettei ne pala. Laita uuni lämpiämään 200 asteiseksi, pistä pannu kuumenemaan. Laita kananpalaset grillaustikuille n. 5 / tikku. Paista pannulla noin 5 minuttia, että kanatikut saavat kiva värin pintaan. Laita sitten uuniin noin. 20 minuutiksi. Kanojen ollessa kypsä, ripottele seesaminsiemeniä ja kevätsipulia päälle ja tarjoile.

Kanat voit (ja kuuluisi tottakai!) grillata vaikkapa hiiligrillissä, jotta saadaan niihin saadaan autenttinen katuruoan maku! Kymmenisen minuuttia kuumassa grillissä aika-ajoin käännellen kunnes ovat läpi kypsiä. Kun kanat liikkuvat tikuissa, ne ovat kypsiä. Tarkista vielä isoimmasta palasta kypsyys ja tarjoile.

Satay

3 isoa rkl maapähkinävoita (mieluiten sokeroimatonta)

1 rkl kookosöljyä

(jos et voi sietää kookosöljyn makua vaihda tämä noin 1 rkl seesamisiemenöljyyn ja jätä ohjeessa oleva puolikas rkl seesaminöljyä pois)

2-3 rkl soijaa

1-2 hunajaa

1-2 valkosipulinkynttä

1 punainen chili

2 kevätsipulia

0.5-1 Tbsp Sesame Oil

suolaa (laita vähän jos haluat mutta tämä ei ole välttämättä tarpeellinen koska Soija maustaa jo aika hyvin)

pieni kourallinen seesaminsiemeniä

Raasta valkosipuli ja leikkaa kevätsipulit ja chili. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi. Tarjoile.

Kurkkusalaatti

1 kurkku

0.5 dl Oliiviöljyä

2 rkl riisiviinietikkaa

1-2 tl sokeria

2 cm palanen tuoretta inkivääriä

suolaa

(ripottele lopuksi chilihiutaleita päälle jos haluat)

Suosittelen riisiviinisetikan hankkimasta aasiamarketeiltä mikä teillä on siihen mahdollisuus. Meillä on käytössä iso pullo joka maksoi n. 2 euroa ja maku on kohdillaan. Sama juttu soijan kanssa, noi. litran pullo oli 3 e ja maku oli autentisempi.

I think I small visual back to Thailand is in order so here are a few concluding frames. It is such a beautiful place, these are taken from  Koh Lanta.

Haluan viedä teidät hetkeksi vielä Thaimaan maisemiin meidän parin vuoden takaiselta reissulta Koh Lantaalla.

Jungles and Jasmin.

Enjoy the week friends and why not have a Mohito or a Pineapple Mocktail as pictured.

Nauttikaa kaverit, aurinkokin paistaa!:)

-A-