Everyday Food: Lighter than Light Caesar Salad

I love a good Caesar Salad--Parmesan, Mayo, Croutons, yum--it is safe to say that this 1920s dish (invented by Italian Caesar Cardin in Mexico (wikiknowledge)) has a soft spot in my heart.  I wouldn't eat one every day though (well maybe I wouldn't...) and actually it is really hard to find a good Caesar Salad, the dressing that comes in a plastic bottle doesn't do it for me. If I want to spoil myself and eat mayonnaise and lashings of Parmesan I want them to be the real deal. That said, we found this Lighter Ceasar Salad recipe from Jamie a couple of years ago and it actually hits the spot quite well. This is not one of those "low fat mayonnaise"-recipes. I haven't found this recipe online anymore but we make this lighter version for weekday meals. If you replace the yoghurt with mayonnaise then you probably have an actual Ceasar Salad. I personally like the creaminess of the yoghurt so I am fine with that. The reason this version is an even lighter version is that we forgot to buy Parmesan and neither one of us could be bothered to go back to the store. It was a happy accident-- it still tastes great without it. However, if you did remember the Parmesan then it will taste great too.

Caesarsalaatti on niin perus--sitä tulee aina tilattua jos ei keksi mitään muuta. Valitettavasti monet eivät jaksa tehdä sitä kastiketta alusta alkaen itse, mikä on aika sääli koska sekään ei ole mitään rakettitiedettä, eikä se vaadi hirveästi ainesosia. Itse en siedä sitä purkissa tulevaa ceasarsalaatti kastiketta. Ceasar salaatti on muuten Italialaisen Ceasar Cardinin keksimä meksikossa 20-luvulla (wikipedia tietää). Arkiruuaksi parmesaani, majoneesi ja krutongit eivät kuitenkaan meille ihan sovi, joten ilahduimme pari vuotta sitten, kun Jamie keksi tälläisen ratkaisun: kevyempi ceasarsalaatti. Tämä ei kuitenkaan ole mikään "kevyt-majoneesi" ohje. Ohje ei enää löydy (kovin helposti) netistä mutta tässä on meidän versio. Tästä tuli vahingossa vielä kevyempi, kun unohdimme ostaa parmesaania eikä kumpikaan jaksanut raahautua takaisin kauppaan. Tämä toimii ylättävän hyvin ilmankin (mutta jos teillä on parmesaania käyttäkää ihmeessä), eli entistä kevyempi ceasarsalaatti olkaa hyvät.

The Anatomy:

Anatomiaa:

I learn something new everyday and this was my latest lesson: in Finland look for "Sardellit" when buying anchovies as the finnish "Anchovies" are not the equivalent to the "anchovies" in foreign recipes.

Jos ohjeessa on anjovikseja, sardellit ovat se oikea vaihtoehto, sillä suomessa myytävät "anjovikset" ovat hieman eri juttu. Ne sopivat jansoninkiusaukseen mutta eivät tälläiseen salaattiin.

Right here is an awesome piece of equipment.

Caesar's Salad

serves 2 to 4

Head of Romaine Lettuce

2 dl (approx 1 cup) Greek Yoghurt

2 Anchovies fillets

1 small clove of Garlic

2-3 Tbsp Olive Oil

Squeeze of lemon

2 Tsp Worcestershire Sauce

Salt and Pepper

(Good quality Parmesan if using)

Grate the garlic and cuts up the anchovies, combine with the yoghurt, olive oil and Worcestershire sauce. Squeeze in a bit a lemon but be cautious--as you only want a hint. Season with salt and pepper. Taste and adjust--more lemon or more salt and pepper. If you are using the Parmesan, grate some in at the end. Wash the lettuce chop up and toss with the dressing. This works as a good base for chicken, shrimp or whatever you want. Serves two as a light meal and four as a small starter.

Kevyt caesarsalaatti

Romaine-salaattia

2 dl Kreikkalaista/turkkilaista jugurttia

2 pientä sardellinfilettä

pieni valkosipulinkynsi

2-3 rkl oliivilöljyä

puristus sitruunaa

2 tl Worcestershire kastike (esim Lee & Perrins tai Heinz)

suolaa ja pippuria

(parmesaania)

Raasta valkosipuli ja leikkaa sardellifileet pieniksi paloiksi, laita kulhoon. Lisää sitten jugurttim oliiviöljy, worcestershire kastike ja pieni puristus sitruunaa (ole varovainen sitruunan kanssa, vähemmän on enemmän). Mausta suolalla ja pippurilla. Jos käytät parmesaania niin raasta muutama rkl joukkoon. Huuhtele salaatti ja revi palaseksi. Sekoita isossa kulhossa kastikkeen kanssa ja tarjoile esim kanan tai jättikatkarapujen kanssa. Tämä annos riittää kahdelle ruuaksi tai sitten neljälle pienenä alkupalana.

 

We have been busy...

Meillä on ollut vähän kiireitä...

But we have found treasures like this original hand painted wall border and treasures in one's own closet that long to be taken out for walks like these YSL kicks.

Olemme löytäneet myös aarteita kuten tämä lukuisten tapettikerrosten alta löytynyt käsinmaalattu yli satavuotias seinänpätkä ja vanhoja aarteita omasta vaatehuoneesta kuten nämä YSL:n yksilöt, jotka halusivat päästä ulkoilemaan.

Talk soon!:)

Palaillaan!:)

-A-