Pizza for him and for her: Spelt Crust and Gluten Free

When people say they don't like Pizza the only possible explanation I can think of is that they haven't ever had actual Pizza. As a child, when we moved to Finland, there were a lot of things I didn't understand: the language, the fact that there were only three Channels and the only show I could find in English was The Bold and the Beautiful, however, these didn't seem as hard to accept, but the Pizza was...terrible. Even an eight year old could understand that. There wasn't any Tomato sauce (or it was hiding under masses of weird toppings) on the Pizza and instead canned Pineapple and weird ham bits, canned Tuna and Mincemeat (hamburger) were suffocating this beautiful dish. Basically anything in a can would comprise the Pizza toppings. That said, the situation in Finland has improved a lot in the past 18 years and you can get amazing Pizzas now, but my Pizza experiences in the 90s as a child pretty much set the tone which continued into my teenage years. I didn't really like Pizza anymore. Luckily we had Homemade Pizza  sometimes and it was better and when I was around 16 we had more foreign run Pizzerias opening up so the Pizza got a lot better fast. In my twenties a stupid gluten thing happened (I won't tell you about it--trust me you don't care) which also changed my Pizza eating habits. I thought I would have to give up eating Pizza again after a few traumatic experiences trying to eat gluten free pizzas outside of our home--they were so disgusting there are no words. But as my husband is awesome he found a solution. Our food philosophy can be pretty much summed up with one word: simplicity. The same goes for Gluten Free dishes. Don't add weird sh*t to make it "like the real thing" just make it simple. Yeast and any flour can take you quite far. So now we make awesome Gluten Free pizza at home that actually apparently tastes like the real thing. My husband also loves Spelt (whether it's healthy or not) so he makes a Spelt crust for himself. I guess the reason why I decided to provide this Pizza story is because as an adult I find it so difficult to understand why something, which when made simply is so beautiful and delicious and easy--why do you have to screw that up and make it complicated and bad? Not to say that canned food can't be used but, come on, please stretch your imagination a bit and just use something fresh once in a while. In this spirit here are our super simple recipes for Pizza and Pizza Sauce (toppings will follow in a separate post). I encourage you all to just try making Pizza yourself at least once in your life, it's actually quite fun. Perhaps it is also pretty great that when you make it yourself you have the absolute power to decide what goes into your Pizza and more importantly,  what doesn't. You can put Spam on your Pizza if you want or you can put escargot on top sprinkled with sprinkles--do whatever you want and enjoy yourself.

Silloin kun kuulen sanat "en pidä pitsasta" , yleensä ajattelen, että he eivät ole ikinä syöneet oikeeta pizzaa. Ehkä joku ei pidä siitä, ehkä, mutta kun mietin millaiset traumat minulle jäi lapsena kun muutin suomeen ja söin ensimmäistä kertaa suomalaista "pitsaa", niin en ihmettele jos joku ei pidä pitsasta. Lapsena paras osaa pizzaa oli tomaattikastike, olin varmaan tottunut New York pizzoihin, joissa on paljon tomaattikastiketta. Se mitä sain oli taikina jossa ei ollut juuri yhtään tomaattikastiketta, jotain tölkkilihaa ja ananasta tai sitten jauhelihaa. Vaikka olin 8-vuotias, olin järkyttynyt ja en juuri halunut syödä pizzaa sen jälkeen. Tämä on minun mielipide ja minun stoori mutta joskus 18 vuotta sitten suomalainen pitsa oli häväistys Pizzalle. Onneksi teini-vuosina Pizza oli jo parantunut ulkomaalaisten pizzerioiden lisääntyessä tiheästi ympäri maata ja tänä päivänä suomesta saa aivan mahtavaa pizzaa. Pizzaa ei Pitsaa. Parikymppisenä jouduin aloittamaan typerän gluteenittoman elämän (teitä ei kiinnosta miksi), ja suhteeni Pizzaan oli taas alkuruudussa. Söin pari kertaa ulkona "gluteenitonta pizzaa", sanat eivät riitä kuvailemaan miten hirveetä se oli. Jouduin miettimään tosissaan, että tähänkö se pizza sitten loppuu minun kohdalla? Meidän ruoka eetos perustuu ehkä yhteen sanaan: yksinkertaisuus. Onneksi mun mies ratkaisi tämänkin ongelman ja otti yksinkertaiset gluteenittomat aineet ja valmisti minulle yksinkertaisen pizzapohjan. Gluteenittomilla jauhoilla ja hiivalla pääsee jo pitkälle. Siitä lähtien olemme tehneet gluteenitonta pizzaa (joka on kehuttu maistuvan ihan "oikealta" pizzalta) ja mies on tehnyt erilaisia pohjia: ruis, durum, speltti, normi. Tällä kertaa vuorossa on gluteeniton- ja spelttipizza. Päätin kertoa tämän pienen pizzatarinan koska ihmettelen useasti sitä, miten jostain ihanasta yksinkertaisesta ruuasta saadaan monimutkainen ja pahanmakuinen. Ei sen tarvitse olla niin vaikeeta tai kallista. Yksinkertaiset ainekset, yksinkertainen ohje ja puhtaat maut ilman mitään turhuuksia. Kokeikaa ihmeessä edes kerran pizzan tekoa kotona! Se on oikeesti jopa hauskaakin ja saat laittaa pizzan päälle ihan mitä haluat. Tölkkilihaa tai vaikka tölkkietanoita...sinulla on valtaa päättää mitä sinun pizzaan tulee ja mitä siihen ei tule. Tee ihan mitä haluat ja pidä hauskaa:)

Before you start cooking get that soundtrack going. We recommend Spotify's The Perfect Italian Dinner or else simply Dean Martin singing That's amore (you know you want too).

Laita ensiksi soundtrack kuntoon. Suosittelemme Spotifyn playlistia The Perfect Italian Dinner tai sitten klassikko That's amore Dean Martinin laulamana (kuitenkin haluatte fiilistellä tätä biisiä samalla kun syötte pizzaa).

Here is the anatomy of our simple Tomato sauce.

Tässä on tomaattikastikkeen anatomia.

Here is a tip for those living in Finland. This white Balsamic Vinegar is just over 2 euros but it's really good, especially for this sauce.

Tämä on ihan rajamäen vaalea balsamico on ihan mahtava budjettiostos. Tälle tulee hinnaksi juuri vähän yli 2 euroa mutta tämä toimii todella hyvin erityisesti tässä kastikkeessa.

Anatomy of the Spelt Dough (sorry no GF anatomy but the principles are the same).

Pizzataikinan anatomiaa.

You need to kneed that dough.

Tässä vaiheessa tarvitaan hieman voimaa ja intoa.

Watch the dough grow--this is always fascinating.

Taikina kohoaa--jännittävin osuus.

An important tip for the Gluten Free Pizza is that you need to pre-bake it before you put the toppings on.

Gluteenitonta pizzaa täytyy esipaistaa ennen täytteiden laittamista.

Simple Tomato Sauce (do this first)

05.-1 kg Tomatoes (or just look at the Picture for reference)
2 Garlic Cloves
1 Large Onion
1 Tbsp of Sugar
3 Tbsp White Balsamic Vinegar (red balsamic will do, white vinegar even will suffice, but add sugar to offset the tartness)
Olive Oil
Salt
Pepper
Thyme

Chop up everything. Put a couple of lugs of Olive Oil in a pan and first cook the onions for a couple of minutes. When golden add the garlic for about two minutes (you don't want it to burn). Then add all of the remaining ingredients. Let it bubble away for about an hour. If you are in a hurry 20-30 minutes is fine but this sauce really just gets better and better with time.

(TIP: we use this same sauce for as a Pasta Sauce base too, it works well both ways:))

Helppo Tomaattikastike

05.-1 kg Tomaatteja (kuvassa on hyvä määrä)
2 vakosipulinkynttä
1 iso sipuli
1 rkl sokeria
3 rkl vaalea balsamicoa (punainen tai valkoviinietikka käy myös mutta kannattaa lisätä hieman sokeria)
Oliiviöljyä
Timjamia
suolaa ja pippuria

Paloittele kaikki ainekset. Kuullota aluksi sipulit kullan värisiksi. Lisää sitten valkosipulit (varo etteivät ne pala) ja anna paistua muutama minutti ja lisää loput ainekset. Anna kastikkeen porista ainakin 20 minuuttia mutta mitä pidempään se on sitä parempi. Me ollaan käytetty tätä samaa kastiketta pastakastikkeenakin ja se toimii todella hyvin! :)

The Spelt Pizza Dough (do this second)

A Pizza dough is the simplest thing once you get the hang of it. I'll give you the measurements for a single, maybe two if you make them sufficiently thin.

~200g flour, for this we used spelt, it's really tasty and a bit healthy compared to white wheat
1 dl of warm water
1/5 packet of a 14g pack dried yeast, or equivalent in fresh. 
A pinch of salt
and a smaller pinch of sugar

Combine these in a bowl and knead into a nice, firm paste. Flour a working surface and knead for 5-10 minutes, until the dough firms up a bit and starts feeling nice and springy. Wrap in a bit of clingfilm, not too tight, and leave in a warm spot to rest and ferment for a while, half an hour or so. 

Preheat the oven to 250 Celcius (approx 480 Fahrenheit). Take the ball of dough out from the film and roll into a thin sheet, with plenty of flour on your working surface to prevent any tearing. 

Fill to your taste and pop in the oven for 5 or so minutes and enjoy!

Spelttipizza

Tästä tulee yksi iso tai kaksi pienempää pizzaa

200 g spelttijauhoja
1 dl kädenlämpoistä vettä
1/5 kuivahiivaa 14 g paketista (tai saman verran tuorehiivaa)
hieman sokeria (max 1 tl)
suolaa

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sitten jauhoihin sekaan, laita myös sokeria ja suola. Vaivaa taikina noin 5-10 minuuttia ja kääri sitten kelmuun (älä kuitenkaan liian tiukalle). Anna taikinan nousta jossain lämpimässä paikassa n. puolisen tuntia. Lämmitä sitten uuni 250 asteiseen (täysille) ja kauli sen malliset pizzat kun haluat. Lisää valitsemasi täytteet ja anna paistua noin 5 minuuttia todella kuumassa uunissa.

 

Simple Gluten Free Pizza Dough

Making a gluten free dough is rather different from a "normal" one, but we've found a recipe that seems to work rather well. Using a store-bought mix of white, gluten free flour, and a bit of oil, you can make a pretty convincing analog for a pizza! :D

1.5dl of white gluten free flour mix
0.5dl of warm water or milk
a glug or two of good olive oil or melted margarine/butter, any oily additive really, experiment with this to find your favourite
a pinch of salt and sugar
a pinch of yeast, either dried or fresh, about an 1/8th packet of fresh yeast (50g pack) or the equivalent in dried. This is very vague, because I never measure the yeast and just use a bit that seems appropriate. 

Combine the above on a bowl and vigorously mix with a spoon. There's really no need to knead this, it won't get any firmer, but make sure the ingredients are well combined. Let rest in a warm spot for a half an hour as with the glutenous dough. 

This one cannot be rolled with a rolling pin like you might with a "normal" dough. You need to oil a baking sheet lightly, plomp the dough on the sheet, oil your hands a bit and pat it down into a pizza-like shape. Pre-bake this in the oven for a few minutes, at 250 Celcius then fill to your hearts content and bake and enjoy this one too. Take care not to let it burn, the edges have a tendency of browning pretty fast, so keep an eye out!

Yksinkertainen gluteeniton pizzataikina

1.5 dl valkoista gluteenitonta jauheseosta (esim Pirkka, Semper tai Sunnuntai)
0.5 dl kädenlämpöistä vettä
loraus oliiviöljyä, margariinia tai voita
hieman sokeria (all 1 tl)
suolaa
hieman hiivaa (1/8 14g paketista)

Sekoita hiiva ja vesi ja loput ainekset keskenään. Jos käytät voita sulata ensiksi. Tätä ei tarvitse vaivata vaan paras lopputulos tulee siten, että sekoittaa voimakkaasti pari minuuttia käsin. Jätä sitten taikina kohoamaan n. puoleksi tunniksi. Lämmitä uuni 250 asteiseksi (tai täysille). Tätä ei kannata kaulia koska se jää joka paikkaan kiinni, sen sijaan taputtele leivinpaperin päällä pizza sen muotoiseksi kun haluat (sen pitäis olla noin 0.5-1 cm paksuinen). Esipaista noin 5 minuuttia. Täytä sitten haluamasi täytteillä ja paista toiset 5 minuuttia (varo kuitenkin niitä reunoja koska ne palavat herkästi).

Fillings

We seriously do not adhere to any authority when it comes to the toppings of our Pizza. We have the ultimate freedom to decide what goes on our Pizza, we are not chained by society is that respect. I usually divide my toppings into quarters or halves. One flavor per half as I am only going to eat the one Pizza, sometimes I tell myself that I am only going to eat half of the Pizza but obviously that's not going to happen. This time we had these mini Aubergines (eggplants) and some grilled Peaches, different hams, cheese, capers and I made two different pesto's, I will post these recipes later. We like Arugula or something fresh to top off our Pizzas so we have that too. I seriously want to try grilled Pizza--perhaps we will manage to do that this summer. If you want to make a larger amount of dough you can double the recipe, we used to freeze some ready dough or readily rolled out Pizzas--you shouldn't throw excess dough away (however, you also shouldn't save stuff unless you intend on using it). That said, this probably won't work for the Gluten Free Dough.

Täytteet

Emme noudata mitään sääntöjä tai auktoriteettia mitä tulee meidän pizzan täytteisiin. Meillä on vapaus tehdä ihan mitä vaan halutaan. Itse suosin pizzan jakamista osiin, eli erilaiset täytteet tulevat eri osiin--koska syön ainoastaan yhden pizzan. Joskus yritän uskotella itselleni, että syön puolet mutta nyt olen alkanut hyväksymään sen tosiasian, että tämä on itsensä huijaamista. Me tehdään erikseen postaus meidän pizzojen täytteistä. Meillä oli grillattua munakoisoa, grillattuja persikoita, erilaisia kinkkuja, juustoja, kapriksia, chiliä ja itsetehtyä erilaisia pestoja. Valmiin pizzan päälle ripotellaan rucolaa tai tuoreita yrttejä. Jos haluatte, spelttitaikinan voi tuplata niin siitä saa vaikka kaksi isompaa pizzaa. Jos taikina jää yli sitä voi pakastaa. Ollaan joskus pakastettu valmiiksi kaulittuja pizzapohjia, jotka ovat toimineet hyvänä hätävarana. Mitään ei kannata heittää pois jos sitä voi vielä käyttää (toisaalta mitään ei myöskään kannata säästää jos sitä ei aio käyttää). Valitettavasti en usko, että tämä toimii gluteenittoman pizzapohjan kanssa.

Hope you liked this post and we really encourage you to try this--it also works as a great get together with friends. Everyone can make their own Pizza and come up with creative toppings:)

Toivottavasti piditte tästä postauksesta. Suosittelemme teitä oikeesti kokeilemaan tätä ohjetta, tämä on myös erittäin mukavaa puuhaa vaikka kavereiden kanssa. Kaikki saavat valita omat täytteet ja luoda upeita pizzaluomuksia:)

-A and JAM