Porvoo: Haunts, Eats, and Legendary Quaintness

I had never been to Porvoo before, even though it is situated just under an hours drive from Helsinki. It took us 40 minutes by car to be transported far far away to this borderline fairytale land. I’ve been to “old towns” in Finland before but not at this scale. Porvoo is renowned for it’s little antique stores and flea markets where you can purchase everything from silver cutlery to unnecessary knick-knacks, and best of all the prices are quite reasonable. Another happy surprise for us dog people was that dogs were allowed on virtually every terrace and water was even offered to cool them down (talk about service).

En ollut käynyt aiemmin Porvoossa mutta koska kaikki ovat sitä niin kovasti hehkuttaneet, päätimme nyt tehdä pienen kesäretken ja katsoa onko se oikeesti kehumisen arvoinen paikka. Olihan se—aivan kun olisi astunut johonkin satumaailmaan. Ihanat pienet putiikit, antiikkiliikkeet ja kirpparit, joista pystyi saamaan muutamalla eurolla vaikka mitä kivaa. Koiran sai myös viedä melkeinpä joka terassille istuskelemaan.

Anytime I see a scene like this I immediately think of Eugene Smith's work and this photograph. These scenes are everywhere--they are almost mundane, yet for me, they retain something magical and mysterious. This is a door hidden, giving you those fairytale vibes...

Jos näen jotain tälläistä luonnossa tulee aina mieleen Eugene Smithin valokuva omista lapsistaan. Tässä on kyllä jotain pientä taikaa.

The architecture and small details in themselves are a good enough reason to visit.

Kauniit rakennukset ja pienet yksityiskohdat ovat syy itsessään miksi kannattaa tehdä pieni kesäretki Porvooseen.

I like honest marketing. They tell it like it is.

Rehellistä markkinointia.

In Porvoo you match your flowers to your door.

Saman sävyyn...

There was this (ranta-aitta) lovely little second hand/antique store where you can find something sweet for a couple of euros or a really nice furniture section where things ranged from 20 euro to a couple of hundred.

Ranta-aitat ovat käymisen arvoisia. Sieltä voi tehdä muutamalla eurolla antiikkilöytöjä tai suurempia löytöjä huonekalu-osaston puolelta.

We had lunch at Timbaali a very sweet place where dog's are also welcome on the terrace. Finnish Snails (talk about Local Food...) are their speciality. We didn't have them this time but the Timbaali Burger was great (ONE OF THE BEST I'VE EVER EATEN! -J) and the Roast Beef Salad is also worth a try. The prices are pretty normal 13-17e for a meal.

Lounastimme Timbaalissa johon koirat ovat myös tervetulleita terrasille. Timbaalin erikoisuus ovat Porvoon Etanat (kunnon lähiruokaa). Meillä jäi tällä kertaa etanat väliin mutta Timbaali Hampurilainen oli todella hyvää ja paahtopaistisalaatti myös. Hinnat ovat noin 13-17e per ateria, eli aika normaalit.

Our puppy seemed to enjoy Porvoo the most.

Koiralla oli erityisen mukavaa Porvoon maisemissa.

Our weekend was a true success although on Friday when we left Tampere we were in the midst of thunder storms and were on the verge of making a huge mistake (we were planning on barbequing at our Helsinki destination). We were incredibly lucky, it stopped raining when we arrived in Helsinki and we had sunshine for the whole weekend. Sometimes it's a good idea just to ignore the weather forecast. Some cool recipes are coming up so stay tuned:)

Perjantaina satoi kaatamalla Tampereella kun lähdimme ajamaan Helsinkiä kohti ja meidän grilliunelmat oli vähän siinä ja siinä, että toteutuuko lainkaan. Päästyämme Helsinkiin sade loppui ja saimme nauttia koko viikonlopun aurinkoisista keleistä. Aina ei kannata siis luottaa sääennusteisiin. Meillä on tulossa muutama kiva ohje blogin puolelle pian--olkaa kuulolla:)

-A-