Weekend Food: Lazy Quesadillas

This is one of those eat-while-you-cook meals, which arguably doesn't even constitute a meal, however, if you eat as many as you want with a clear conscience, you might become pretty full. We have been having a great weekend here in Tampere weather-wise (actually Saturday morning was pretty nice), with storms, rain, rain and more rain. They must be having a swell time at Tammerfest:) The upside being it's OK to get cozy inside on the couch in front of Netflix and eat comfort food. I sadly have never been to Mexico but whenever i've visited the states I have always had a fair share of Quesadillas. They are quick, easy and are best eaten as soon as they come off the pan.

Tässä on erittäin helppo lohturuoka: quesadillas. Kannattaa syödä samalla kun näitä tekee koska kylmät quesadillat tuskin maistuvat kenellekkään (mulla tulee mieleen kylmät ranskalaiset, ei  ei ei). Täällä Tampereella on taas nautittu mahtavista festarikeleistä:D Ukkosmyrskyjä, sadetta ja lisää sadetta. Me ollaan viihdytty sisällä netflixin äärellä varsin hyvin ja syöty sään kunniaksi vähän lohturuokaa. Jenkeissä tuli syötyä quesadilloja (vähän liikaakin) ja voin lämpimästi suositella näitä toisenlaiseksi vaihtoehdoksi jos haluaa jotain texmexiä.

Anatomy of a simple Salsa

The Quesadilla fillings.

Quesadillan täytteet.

The cooking process.

Tärkeä menetelmä.

Simple Salsa

3 Large Tomatoes

1-2 cm Piece of Ginger

Spring Onions

1 Clove of Garlic

Small bunch of Coriander (Cilantro)

Chili (to your hearts desire)

Squeeze of Lime

Salt

Take one of the Tomatoes and put it in a blender along with the peeled garlic clove , chili, and ginger (chop up the ginger first if you like). Blitz. Chop up the remaining tomatoes, onions and coriander. Put them in a bowl then add the blitzed garlic-mixture. Mix everything together and squeeze in some lime and season with salt. Taste and adjust. Leave it for a while to let the flavors develop.

Helppo Salsa

3 tomaattia

pieni pala ikivääriä (1-2 cm)

kevätsipulia

1 valkosipulinkynsi

chiliä (päätä itse miten paljon haluat. Jos haluat miedon niin laita puolikas chili ja poista siemenet)

korianteria

limeä

suolaa

Ota yksi tomaateista ja laita se blenderiin valkosipulin, chilin ja inkiväärin kanssa. Halutessaan voit paloitella nämä ensin. Paina nappi. Kuutio loput tomaatit, kevätsipuli ja silppua korianteri ja laita kulhoon. Lisää kulhoon valkosipulisekoitus ja puristus limeä ja suolaa. Maista ja mausta. Anna maustua hieman aikaa ennen tarjoilua.

Simple Guacamole

2 ripe Avocados

Juice of 1 Lime

Chili

Salt

We like to stick to a really simple Guacamole so we just  blend (or alternatively smash everything together in a pestle and mortar) these together and serve. Of course taste and adjust as needed.

Yksinkertainen Guacamole

2 kypsää avokadoa

1 lime (mehu)

chili

suolaa

Me tykätään tästä hyvin yksinkertaisesta versiosta. Sekoita kaikki yhteen blenderissä (tai vaihtoehtoisesti hakkaa mortelissa) kunnes rakenne on itsellesi mieleinen. Maista ja mausta.

 

Quick Quesadillas

Tortillas (Corn)

Cheddar Cheese (or whatever you like)

Green Chili

Coriander

Spring Onions

Red Bell Pepper

These are just the simple ingredients we had on hand but you can just basically use whatever you like. Firstly, dice the bell pepper and cook on a pan for about 10 minutes. When they are ready you can begin making your Quesadillas. Put a dry pan on a medium high heat and place a tortilla in the pan, fill with the fillings of your choice (not too much though) and be careful not to go overboard with the cheese as it will burn. Once you have the fillings you like place another tortilla on top and use something heavy to weigh down on top of the quesadilla (we just a heavy cast iron pot as picture above). I would say they take 1-2 minutes per side, but it's better to stay near buy. They are ready when they are a nice golden brown color and the cheese is melted.

Serve with the salsa, guacamole and ice cold coronas with lime.

Helpot Quesadillat

Tortilloja (maissi)

Juustoraastetta ( me käytettiin Cheddaria)

1 vihreä chili

kevätsipuleita

punaista paprikaa

korianteria

Kuutio paprika ja paista noin 10 minuuttia pannulla. Paprikan ollessa pehmeä voit aloittaa quesadillojen paiston. Pistä kuumalla  kuivalle pannulle yksi tortilla ja ripottele sen päälle valitsemasi täytteet (älä kuitenkaan ihan hirveesti täytä ja ole varovainen juuston kanssa koska ylimääräiset juustonrippeet palavat varmasti). Laita sitten toinen tortilla siihen päälle ja ota jotain painavaa siihen painoksi (meillä oli rautainen kattila kuten kuvassa näkyy). Anna paistua noin 1-2min per puoli. Valmiit quesadillat ovat kullan ruskeita. Syö heti.

Tarjoile salsan, guacamolen ja jääkylmän coronan kanssa.

Have a great week guys.

Mahtavaa viikkoa kaikille.