Inspiring Elements: Fresh Summer Bouillabaisse

Colorful food is inspiring especially when that color isn't chemical based or from an insect of some sort. We made this simple Bouillabaisse the other day and once the soup was ready, the color immediately took me back to this picture I took last year. For me, the stone wall and the Bouillabaisse share the tone and feeling of a hot Summer's evening. We had one of those hot humid evenings the other night which ended with the humidity being broken up with heavy rain, thunder and lightning.

The season is spoiling us with produce, as we have mentioned before, and the latest treat was fresh Garlic. We used fresh Spring Onions, Garlic and fresh Fennel to give this Bouillabaisse a lighter summer feel. Sadly, we do not live by the Sea and extremely fresh Seafood is a luxury we have to live without, however, our local market does have a decent fish counter so we make do with that. The ideal way to enjoy this soup/stew would be to use freshly caught fish (preferably fish you have caught yourself:)). Enjoy this Bouillabaisse as a weekday meal or a light Starter.

Bouillabaisse toi mieleen tämä vanha kiviseinä, joka löytyi kuva-arkistoista. Lämmin kesäilta, hyvä ruoka ja raikas viini--tälläisiä ajatuksia tämä kuva herättää ja tuntuu, että tämä kiviseinä ja Bouillabaisse olisivat väriensä puolesta tarkoitettu toisilleen. Me ostettiin kauppahallilta tuoretta kalaa mutta tietysti oma kalasaalis sopisi tähän paremmin kuin hyvin:) Kaupoista saa nyt ihanaa tuoretta valkosipulia, suosittelen kokeilemaan! Tämä keitto sopisi hieman paremmaksi arkiruoaksi tai alkuruoaksi illalliselle.

Firstly, put on some French music to get you in the right frame of mind. We suggest Spotify's playlist Sightseeing in France or anything by Edith Piaf, Juliette Gréco, Berthe Sylva or why not simply Louis Armstrong?

Ensiksi laita jotain ranskalaista musiikkia soimaan. Suosittelemme spotifyn playlist Sightseeing in France  tai kokeile Edith Piafia, Juliette Grécoa, Berthe Sylvaa tai miksei Louis Armstrongia.

Now for the cooking. Here is the main anatomy of the dish:

Tässä Bouillabaissen anatomiaa:

We used Cod, Shrimp and Arctic Char.

Meillä oli Turskaa, Jättikatkarapuja ja Nieriää.

Once you have cut up the Garlic, Spring Onions and Fennel and put them in the hot pan take a moment to savor the amazing fragrant smell!

Valkosipulista, kevätsipulista ja Fenkolista nousee aivan tajuton tuoksu!

We used this Spanish Fish Stock.

Käytimme tälläistä espanjalaista kalalientä (sitä saa Tampereella Keittiöelämästä)

Simple Summer Bouillabaisse

Small bunch of Spring Onions

Two stalks of Fresh Garlic

A quarter of a bulb of Fennel

5-6 Tomatoes

1 tbsp Tomato Purée

1 tsp Fennel Seeds

Fresh Thyme

Two Bay Leaves

Saffron (substitute with a hint of turmeric)

Salt and Pepper

1 litre of Fish Stock (substitute with a stock cube if you want)

Cod

Arctic Char (or Salmon)

Shrimp

Combine the onions, garlic and fennel in a pot with olive oil and a bit of butter and let them cook for a bit. Be careful not to burn these, keep the heat low-ish and the lid on to get them nice and juicy. After a bit of cooking, add the herbs and tomatoes. Do not put in the saffron just yet.  
After the tomatoes go in, take the lid off the pan and turn the heat up. Cook, reducing the juice from the tomatoes as best you can into a thick base to add more stuff in. After about 5-10 minutes, add your stock and boll for a bit, low heat, lid on the pot. 
When you are ready to eat, add in your fish, shrimp and the saffron into the hot pot, (you can turn the heat off, the fish don't need much cooking!) stir for a short while and serve.

 

Helppo Kesäinen Bouillabaisse

Pieni nippu kevätsipulia

2 (tuore) valkosipulinkynttä

1/4 tuoretta fenkolia

5-6 tomaattia

1tl fenkolisiemeniä

1 rkl tomaattipyrettä

tuoretta timjamia

2 laakerinlehtiä

sahramia (tai vaihtoehtoisesti kurkumaa)

suolaa ja pippuria

1 litra kalalientä (tai vaihtoehtoisesti käytä liemikuutiota)

turskaa (mieleisesi valkoinen kala)

nieriää

jättikatkarapuja

Laita sipulit, valkosipuli ja fenkoli pataan olivviöljyn ja pienen voinokareen kanssa ja paista mediumilla varovasti, kansi päällä viitisen minuuttia. Lisää tomaatit, pyree ja yrtit, (paitsi sahrami) ja lisää lämpöä ja ota kansi pois. Tarkoituksena on saada aikaan sitkeä tomaattinen kastike ja tuoda esiin tomaatin oma sokeri paistamalla pohjaa voimakkaasti. 
Lisää kalaliemi ja laske lämmöt, laita kansi päälle. Keittele rauhallisesti hetki, kunnes maut ovat tasoittuneet. Ruoka on nyt valmista. Kalat tulee lisätä kuumaan liemeen hetkeä ennen tarjoilua. Voit ottaa keiton liedeltä ja lisätä kalat, ravut ja sahramin kuumaan liemeen. Hetken sekoittamisella ne kypsyvät riittävästi, mutta eivät mene yli. Tarjoile ja nauti!

The storm interrupted our cooking and we we were compelled to go outside to have a peek, enjoying the leftover rosé with ice.

Myrsky keskeytti kokkailun ja pakotti meidät hetkeksi ulos nauttimaan kesähetkestä samalla juoden eilisen roseeta.

Friends, enjoy Summer Storms and make colorful food:)

Nauttikaa kaverit myrskyistä ja tehkää värikästä ruokaa!:)

-A & JAM

Recipe adapted from BBC Food