Pavlova: The Six Commandments

(In English below)

Maailman helpoin vai maailman vaikein jälkkäri? Se riippuu muutamasta ulkoisesta tekijöistä. Koska olen itse nyt muutaman vuoden ajan harjoitellut ahkerasti pavlovan teon olen koonnut kuusi käskyä, jotka kannattaa ottaa huomioon, jos aiot tehdä pavlovan.

Pavlova, the easiest or the hardest dessert you will ever make? Well that depends on a lot of things that can be totally external or totally your own fault. I have gained a couple of years of experience and have managed to perfect my own skills when making this desert so here I will lay out my 6 commandments when it comes to making Pavlova.

1) Jos sille päivällä kun ajattelit taikoa sun oman mahtavan pavlovan on luvattu ukkosta, älä edes yritä. Olen muutaman kerran yrittänyt taikoa näissä olosuhteissa pavlovan mutta valkuaiset eivät ole suostuneet tekemään yhteistyötä ja yleensä tulee vaan katastroffi. Luulen, että kosteus on tässä se syy miksi näissä olosuhteissa epäonnistuu. Sama pätee siihen jos esim pienessä keittiössä yrität vatkata valkuaiset samalla kun vieressä on kattila täynnä kiehuvaa vettä, näissäkin olosuhteissa marenki ei tahdo muodostua (kokemusta on). Eli pyri välttämään näitä ulkoisia tekijöitä.

2) Ota kananmunat huoneenlämöön riittävän ajoissa. Joskus tekee mieli skipata tämä vaihe mutta ei kannata. Ota vähintään puoli tuntia ennen kananmunat huoneenlämpöön niin vahvistat mahdollisuuksia onnistua pavlovan teossa.

3) Käytä sähkövatkainta. Jos et omista sähkövatkainta niin kunnon haba, päättäväisyys ja hieman sisua ovat tässä pakollisia. Se ei riitä, että vatkaat muutaman minuutin ja sitten kyllästyt tai sun käsi väsyy. Jos olet ryhtynyt tähän hommaan niin tämä ei ole se vaihe, jossa kannattaisi luovuttaa tai "väsyä". Jos käytät sätkövatkainta laita turbo päälle ja vatkaa ainakin 4-5 minuuttia. Jos teet tätä käsin (minua käy sinua vähän sääliksi, mutta OK) vatkaa ainakin 7 minuuttia TÄYSILLÄ.

4) Käytä puhtaita välineitä. Haluat kulhon joka on täysin puhdas ja jossa ei ole lainkaan vesipisaroita, sen täytyy olla täysin kuiva.

5) Kun pavlova on vihdoin uunissa älä kurkkaa. Vaikka tekisi miten mieli niin älä ainakaan ensimmäiseen tuntiin avaa sitä uunia.

6) Pidä hauskaa! :D Loppujen lopuksi vaikka Pavlovan ulkoinen olemus ei olisi täydellinen niin valkuaiset ja sokeri maistuvat yleensä missä muodossa tahansa aika törkeän hyvältä, joten maun puolesta tämä jälkkäri onnistuu melkein aina.

 

1) If the weather forecast even mentions the word thunderstorm, give up your plans of making Pavlova on that day immediately. I have been there and tried and failed horribly. You get to the point where you are whisking and whisking and all the remaining hope you had inside you drains away as the egg whites will simply just not stiffen and in the worst case scenario you are left, in addition to being utterly disappointed, you may be left with hungry guests and no fabulous dessert (which you probably already bragged about...).  So just DON'T. I have had similar experiences if I have attempted to make a Pavlova while simultaneously having a big pot of water boiling near by. The moisture kills the Pavlova and the egg whites will not formulate a meringue. So don't try to multitask. The best thing about this dessert is that it can be made ahead, as long as you store it somewhere dry.

2)Take the egg-whites out of the fridge and leave them in room temperature for at least half an hour. This is a beyond easy thing to do to help your chances of succeeding in making this dessert.

3) Use an electric whisker. If you do not own one (they actually are not very expensive) then  you will need three things: muscle, determination and what Finns call "Sisu". This is not the point where you start getting tired and basically give up. If you are using an electric whisker put the turbo mode on and whisk for at least 5 minutes. If you are doing this by hand (I kind of feel sorry for you but OK) you need to whisk for at least 7 minutes.

4) Use clean equipment. Make sure the bowl you are using is completely dry as moisture is the enemy here.

5) Once the Pavlova is in the oven, do not peek. This is an actual warning, just don't do it. If you feel like you absolutely have to peek please wait until you are about 45-50 minutes in.

6) Have fun! At the end of the day this is just a dessert made out of egg whites and sugar, and the combination of the two rarely ever tastes bad. If you really mess this dessert up appearance wise, chances are you will still have something yummy.

Astrid's Pavlova

6-8 Egg Whites

Pinch of Salt

250 g of Sugar

3 Tablespoons of Corn Flour or Corn Starch

Half a Tablespoon of Vinegar (white wine vinegar, apple cider is fine)

Take out the eggs and leave them in room temperature for at least 30 minutes. Preheat the oven to 135 celcius (275 f). Take an oven pan and put a baking sheet on it so it's ready for the pavlova.  Separate the egg whites (save the yolks for a crème brûlée or something). Measure out the sugar in a separate bowl and have the corn starch and vinegar somewhere close by, on standby. You need to have a good sized TABLESPOON (as pictured). The British tablespoon is correct but the Finnish "ruokalusikka" is a bit too small. Put 1.5 Finnish tablespoons per every British tablespoon. Put the egg whites in the clean dry bowl and start whisking (with your electric whisker hopefully). Once a little foam formulates add the salt. Next beat on turbo speed and add one tablespoon of sugar at a time, once the meringue is formed and glossy (and you can try tipping it upside down if you are confident enough), add the vinegar and cornflour and quickly whisk in. Tip the meringue onto the oven pan and make a circle with a hollow center (for the fruit and cream). Bake in the oven for 1 hour and 15 minutes. Once ready the surface should be hard but the center will be gooey. Whip some cream and top the pavlova with whatever your hearts desire: fresh fruit, berries, shavings of chocolate, nuts--be creative. Enjoy.

Astridin Pavlova

6-8 kananmunan valkuaista

Suolaa

250 g sokeria

3 isoa rkl maissitärkkelystä

1/2 rkl viinietikkaa

Ota kananmunat ajoissa huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 135 asteiseksi. Ota pelti jo nyt esille ja laita siihen leivinpaperia. Erottele valkuaiset (säästä keltuaiset vaikka crème brûléeta vartren). Mittaa sokeri valmiiksi toiseen kulhooseen ja ota maissitärkkelys ja viinietikka esiin, että saat ne kätevästi kun aika tulee. Tässä kohtaan täytyy mainita, että tämän ohjeen "ruokalusikka" on brittiläinen ruokalusikka eli se on hieman isompi. Noin 1.5 suomalaista rkl vastaa brittiläistä versiota. Laita valkuaiset puhtaaseen ja kuivaan kulhoon ja rupea vatkaamaan kunnes siihen muodostuu vaahto. Lisää sitten suola. Jatka vatkaamista täysillä ja lisää yksi rkl sokeria kerrallaan kunnes marenki on jämmäkkä ja kiiltävä (voit testata pysyykö marenki kulhossa jos kumoat sen ylösalaisin). Kun marenki on valmis lisää maissitärkkelys ja viinietikka ja vatkaa vielä hetki kunnes kaikki ovat sekoittuneet. Lusikoi marenki sitten leivinpaperille ja tee siitä esim kakun muotoinen, kunhan se on keskeltä hieman ontto. Kypsennä uunissa 1 tunti ja 15 minuttia kunnes pavlovan pinta on rapea mutta keskus on  vaahtokarkkimainen.  Vatkaa sitten kermaa ja lisää haluamasi päälliset esim. marjoja, hedelmiä, suklaata, pähkinöitä--ihan mitä haluat. Nauti.

 

Here was one I made earlier with macaroons.

Tässä oli yksi aikaisempi versio.

Mukavaa viikonloppua kaikille--te pystytte tähän!

Have a great weekend everyone! You can make this I am sure of it.

A