Comfort Food: Simple Osso Buco

(In english below)

Brrr... Jostain syystä tekee mieli syysruokia: patoja ja keittoja. Tälläisille päiville on olemassa pelastus: sydäntä lämittävä Osso Buco. Tämä vie hieman aikaa uunissa kypsyessä, joten tämä on esimerkiksi oivallinen sunnuntai-ruoka, muuten ohje on todella yksinkertainen. Osso Bucoa saa ainakin kauppahallilta mutta esimerkiksi Citymarketissa niitä on ollut jos joudut turvautumaan marketin puolelle.

Brrr... Seeing as we live in Finland, which seems to be the only country that has not enjoyed the hotest summer ever, we keep feeling like having some comforting and warm stews and soups. Osso Buco is a lovely dish and although it takes a while to cook in the oven, this recipe is really simple. If you are in Finland then I suggest going to your local kauppahalli (market) for these cuts, otherwise citymarket sometimes has had an OK meat selection.

Simple Osso Buco

 Recipe serves 2-4

2-4 cuts of Osso Buco

2 tbsp Corn Starch (or flour)

500g (1 lb) Fresh Tomatoes

2 stalks of Celery

2 cloves of Garlic

2 Onions

A chunk of Salami (or alternatively Bacon)

1 dl (0.4 cups) of White Balsamic Vinegar

3 tbsp of Olive Oil

(Butter if you like)

Fresh Rosemary

Fresh Thyme

1 litre (4.2 cups) of Vegetable Stock

 Salt and Pepper

 

Preheat the oven to 200 celcius (375 f). Blanch the tomatoes in some boiling water until the skins are cracked. Drain the tomatoes and run some cold water over them until they are cool enough to handle. Once cool, peel off the skins (and remove the seeds if you like). Set the tomatoes aside. Put the Osso Buco on a board, season with salt and pepper and pat them with corn starch until they have a nice coating. Put a cast iron pot on medium high and add some olive oil and butter if you like. Seal the meat: cook until each side is nice and brown, then set aside. Chop up the celery, salami, garlic and onions. Take the same cast iron pot and cook the salami for a couple of minutes then add the celery and onions and let them sweat for two minutes. Add the garlic. Once the garlic is golden add the tomatoes and balsamic vinegar. Season with salt and pepper and let them cook for a couple of minutes, then add the Osso Buco and cover with the stock.  Put the cast iron pot in the oven and let it cook for 1-2 hrs (the longer the better, but check that it doesn’t dry out). Once the Osso Buco is ready, serve with some fresh thyme, a loaf of bread and a bottle of your favorite red wine. Enjoy.

Helppo Osso Buco

Annos 2-4:lle

2 Osso Bucoa

2 rkl maissitärkkelystä (tai jauhoja)

500g tomaatteja

2 varsia selleriä

2 valkosipulinkynttä

Salamia (tai pekonia)

1 dl vaalea balsamietikkaa (rajamäen)

3 rkl oliiviöljyä (ja halutessasi voita myös)

tuoretta rosmariinia ja timjamia

1 litra kasvislientä

suolaa ja pippuria

Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Kalttaa tomaatit, tee niihin viilot ja pistä kiehuvaan veteen kunnes kuori alkaa irrota. Kaada vedet pois ja laske kylmää vettä päälle kunnes tomaatteja voi käsitellä paljain käsin. Kuori tomaatit ja poista halutessasi myös siemenet. Laita Osso Buco leikkuulaudalle ja mausta suolalla ja pippurilla, taputtele maissitärkkelys tai jauhot lihojen ympärille ja lämmitä valurautapannu kuumaksi. Paista molemmin puolin öljyssä (tai voissa), yksi kerrallaan, kunnes lihat ovat kauniin ruskeita. Laita sitten sivuun odottamaan. Paloittele selleri, valkosipuli, sipulit ja salami. Kuumenna sama valurautapannu ja paista aluksi muutama minuutti salami, lisää sitten selleri ja sipulit ja vasta muutaman minuutin päästä valkosipuli (varo ettei valkosipuli pala). Lisää sitten tomaatit ja balasamietikkaa, mausta suolalla ja pippurilla. Muutaman minuutin päästä lisää yrtit ja osso bucot, peitä kasvisliemellä. Paista uunissa noin 1-2 tuntia (mitä pidempään sitä parempi). Tarjoile tuoreen leivän ja punkun kanssa.

 

Pysykää lämpiminä kaverit.

Stay Strong (and warm).

-A-