Escapism Food: Simple Baba Ghanoush, Hummus and Quinoa Tabbouleh

Viime viikon helteet hellivät meitä oikein kunnolla ja ihmettelin kun ilmassa oli sellainen tietynlainen tuoksu ja kuulin parin muunkin ihmettelevän samaa. Tuoksui aivan siltä kuin olisi ulkomailla. Suomessa kuitenkin olemme mutta jotenkin helteillä ei tehnyt mieli ihan perinteisiä suomalaisia ruokia joten otimme mallia vähän lämpimistä maista ja teimme tälläisen erilaisen arkiruuan. Inspiraatio on itse asiassa lähtöisin Tampereen omasta lähi-idän helmestä, Zeytuunista, joka on kehuttu maasta taivaisiin ympäri mediaa ja internettiä. Halusimme koti-oloissa tehdä jotain saman tyyppistä niin teimme helpoin Baba Ghanoushin (munakoisodippi/tahna), Hummusta ja Quinoa Tabboulehn. Tabbouleh tehdään yleensä bulgurista tai couscouskin käy, mutta me haluttiin gluteeniton versio joten quinoa kävi hyvin. Kuten kaikki hyvät ruuat nämä ohjeet ja ainekset ovat todella yksinkertaisia ja helposti saatavilla. Jos jotain näistä ei ole saatavilla, sen voi tehdä itse. Sen verran yksinkertaisista aineksista on kyse.

Last week were were submersed in humidity and heat and the sun  gave us everything we could ask for. It was wonderful. The air had this familiar scent which was foreign to this place, it was a tropical scent not suited for our cool scandinavian climate. Somehow, the traditional scandie foods did not feel very compatible with the heat so we decided to look elsewhere for inspiration. There is a great middle eastern joint here in Tampere called Zeytuun, they make amazing food and we took inspiration from them to create a home version of some middle eastern delights. Baba Ghanoush, Hummus and a Quinoa Tabbouleh comprised our simple meal. We used Quinoa instead of Bulgur in the Tabbouleh so that it would be gluten free. Like all great foods and recipes these ingredients are really simple and easily obtainable. If you can't find these specific things in the store you can easily make them yourself. That's the best thing about these foods.

Tuli tästä ruuasta mieleen nämä mahtavat mantelit, jotka kuvasin viime vuoden espanjanretkellä. Täältä ne sitten näyttävät suoraan puusta:)

This food in turn, reminded me of these beautiful almonds from Spain. Almonds straight from the tree instead of the packet:)

Me syötiin tälläinen "platter" eli halloumia, tuoreita taateleita, hummusta, baba ghanoushia, quinoa tabbouleh ja salaattia. Me täytettiin salaatinlehdet pienillä makupaloilla mutta pitaleivät olisivat sopineet täydellisesti tähän, me ei vaan jaksettu tehdä niitä. Ensi kerralla sitten.

We made a small platter of things: Halloumi, Fresh Juicy Dates, Hummus, Baba Ghanoush, Quinoa Tabbouleh and some lettuce. We made little lettuce cups, filling them with the different tastes but pita's would have been great here. We were too lazy to make them.

Olin ostamassa kaupasta Tahinia mutta järkytyin kun yksi pieni purkki olisi maksanut 8 euroa. Päätin tehdä itse.

I was going to buy Tahini from the store but I was a bit taken back by the 8 euro price tag so I just decided to make it myself.

Hummus on myös todella helppo ja yksinkertainen.

A simple anatomy of Hummus.

Baba Ghanoush on myös todella yksinkertainen.

Anatomy of a Baba Ghanoush.

Tabboulehn anatomiaa.

Anatomy of a simple Tabbouleh

Ostin tälläistä Dukkah nimistä mausteseosta Keittiöelämästä mutta sen voi tehdä helposti itsekin. Esim tässä on yksinkertainen ohje. 

I used this store bought Dukkah but you can easily just make it yourself. Here is a simple recipe.

Jälkkäriksi Taateleita ja tuoretta minttuteetä. Lisää kiehuvaa vettä valitsemasi yrtin päälle esim minttu tai salviaa ja anna hautua muutama minuutti. Mausta hunajalla. Voit myös lisätä esim vihreetä teetä sekaan.

For desert: Fresh Dates and Freshly Brewed Mint Tea. I make these teas a lot during Summer. Try Mint or Sage with boiling water and a touch of honey. You can also add some Green Tea in the mix.

 

Tahini

1 dl seesaminsiemeniä

0.5 dl oliiviöljyä

suolaa

Paahda seesaminsiement matalalla lämmöllä muutama minutti, niihin saa tulla hieman väriä mutta varo etteivät ne pala. Laita sitten siemenet ja oliiviöljy tehosekoittimeen ja pursuta kunnes siitä tulee sellaista tahnaa. Mausta suolalla. Tässä on paljon liikkumavaraa eikä määrät ole niin justiinsa, kokeile, maista ja lisää. Ei se itsessään ole ehkä maailman parhaan makuinen mutta se sopii noihin tahnoihin yllättävän hyvin

Hummus

1 prk kikherneitä (400g)

Oliiviöljyä

1-2 valkosipulinkynttä

1 iso rkl tahinia

muutama puristus sitruuna

1 tl kuminaa

1 tl jauhettua korianteria

suolaa

koristeeksi 1 tl pimentoa (paprikaa)

Raasta valkosipuli, murskaa mausteet morttelissa ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pursuta pari minuuttia kunnes siitä tulee sopivan tahnamainen. Tässä voi itse sitten vähän kattoa paljon öljyä haluat laittaa. Samalla voit lisätä sitruunan--mutta lisää aluksi vähän ja maista. Tässä tapauksessa vähän on enemmän. Kun olet tyytyväinen makuihin ja rakenteeseen laita kulhoon ja ripottele pimentia ja vaikka tuoretta korianteria päälle. Olisi tietysti hyvää antaa sen maustua pari tuntia jääkaapissa mutta kaikilla ei ole aikaa sellaiseen:)

Helppo Baba Ghanoush

1 munakoiso (tai 5 mini munakoisoa)

1-2 valkosipulinkynttä (raastettuna)

1-2 rkl tahinia

oliiviöljyä

sitruunamehua

1 tl kuminaa

suolaa

Laita uuni lämpiämään 200 asteiseksi. Leikkaa munakoiso kahtia ja ripottele hieman öljyä päälle ja mausta hieman suolalla. Laita sitten uuniin noin puoleksi tunniksi, kunnes se on pehmeä. Munakoison ollessa valmis lusikoi sisustat talteen ja jätä kuoret pois. Laita tehosekoittimeen ja lisää valkosipuli, tahini, loraus öljyä, puristus sitruunanmehua, kuminaa ja suolaa. Paina nappi ja kun siitä on tullut mukavan oloinen tahna pidä tauko ja maista. Tässäkin kannattaa pitää mielessä, että vähemmän on enemmän. Laita aluksi vähemmän tahinia, valkosipulia ja sitruunaa ja lisää sitten vasta kun olet maistanut. Aina voi lisätä mutta vähentäminen jälkeenpäin on aika mahdotona. Jos sinulla on aikaa anna maustua muutama tunti jääkaapissa, jos ei ole, syö heti.

 

Helppo Quinoa Tabbouleh

2 dl quinoaa

2-3 rkl dukkah (tee se itse jos et löydä kaupasta)

0.5 dl murskattuja manteleita (tai "tee se itse")

muutama kirsikkatomaatti

kevätsipulia

sitruunamehua

loraus oliiviöljyä

suolaa & pippuria

tuoretta minttua

(ripaus kurkumaa jos haluat hieman väriä)

Keitä quinoat ja laita sitten hetkeksi jäähtymään Pistä mantelit, dukkah ja vähän suolaa mortteliin ja hakkaa muutama minuutti. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi ja paloittele tomaatit. Lisää quinoan sekaan mausteet, tomaatit ja kevätisipuli. Sekoita hyvin ja lisää sitten puristus sitruunamehua, loraus öljyä ja tuoretta minttua. Tässä vaiheessa voit lisätä myös ripauksen kurkumaa jos haluat. Anna maustua mieluiten vähän aikaa jääkaapissa ja tarjoile sitten.

Tarjoile nämä kaikki pitaleipien, salaatin ja  halloumin kaveriksi. Sopii hyvin kevyenä illallisena tai mukavana alkupalana nautittuna kavereiden kanssa.

Tahini

1 dl (around half a cup) Sesame Seeds

0.5 dl (3 Tbs)  Olive Oil

Salt

Slightly toast the Sesame Seeds on a low heat pan for a couple of minutes (be careful not to burn them). When you have a bit of color take them off the heat and put everything in a blender and blitz for a couple of minutes. You want to have a nice paste like consistency so adjust the oil ratio and tast and adjust the salt accordingly.

Simple Hummus

1 can (400g)  of Chickpeas (Garbanzo Beans)

Olive Oil

Lemon Juice

1-2 Garlic Cloves

1-2 Tbs Tahini

1 tsp Cumin

1 tsp Ground Coriander

Salt

Pimento for a garnish

Grate the Garlic and bash up the spices with a pestle. Put everything, except for the Lemon in a blender and blitz. Add Oil until you get the consistency you want, as well as, a couple of squeezes of Lemon. When you are happy with the flavors let them develop in the fridge for a couple of hours. If you are in a hurry to eat, just serve instead with a sprinkle of Pimento.

Simple Baba Ghanoush

1 medium sized Aubergine (egg plant)

1-2 Garlic Cloves (grated)

1-2 Tbsp Tahini

Olive Oil

Lemon Juice

1 Tsp Cumin (grounded)

Salt and Pepper

Preheat the oven to 200 Celcius (395 f) and cut the Aubergine in half lengthwise and then chop of  the stalk. Drizzle with Olive Oil and some salt and let it bake in the oven for around 30 minutes until soft. Once ready spoon out the flesh and leave the skin. Put the Aubergine, Garlic, Tahini, a lug of Olive Oil and the ground Cumin in a blender. Blitz. Taste add a squeeze of Lemon Juice, season with Salt and Pepper. Blitz and taste. When it tastes balances and good let the flavors develop in the fridge for a couple of hours. Or just eat it now:)

Quinoa Tabbouleh

2 dl (around 1 cup) Quinoa

2-3 Tbsp of Dukkah (make it yourself if you can't find it)

0.5 dl crushed Almonds (or DIY)

A handful of Cherry Tomatoes

1 Spring Onion

Lemon Juice

Olive Oil

Salt and Pepper

Fresh Mint

(pinch of Turmeric for color)

Make the Quinoa and then leave it to cool. Combine the Almonds and Dukkah and give them a nice bash about in the mortar. Halve the Tomatoes and slice up the Spring Onion and Fresh Mint. Combine everything with the Quinoa and sparingly squeeze in some Lemon Juice. Taste. Add a drizzle of Olive Oil, season with Salt and Pepper and the pinch of Turmeric if using. Mix. Taste. When you are happy with it serve (yet it would get better if left in the fridge for a while):).

Enjoy these with Halloumi, Fresh Dates, and Salad. If you remember get some (or make some) Pita's and fill them with different combinations of Tabbouleh, Baba Ghanoush, Halloumi and Hummus. Some Endive Letuces work well for this too.

Älä heitä missään nimessä mitään pois jos jää yli, hummus ja ganoush säilyy jääkaapissa pari päivää ja tabboulehn voi nauttia lounaaksi seuraavana päivänä kuten minäkin tein.

Please do not throw any of the leftovers away. The Hummus and Ganoush can be stored for a couple of days in the fridge and the Tabbouleh makes an excellent leftover lunch. I enjoyed mine in the park under the Sun.

Tällä hetkellä täällä sataa mutta onneksi tämänkin ruuan voi myös tehdä ja syödä vaikka sateisena päivänäkin. Mahtavaa tiistaita kaikille!:)

As I write this post it's raining and gloomy but luckily rain and gloom will probably compliment this dish as well. Have a great Tuesday everyone!:)

-A-