Better Breakfasts: Homemade Yoghurt

Meillä on jugurttia aina ja molemmilla oli kiinnostus tehdä jugurttia ihan itse alusta alkaen. Lapsena meillä oli usein itsetehtyä jugurttia kotona ja nyt kun sesonki on parhaimillaan marjojen suhteen, halusin tehdä tätä, jotta saisimme jotain uutta kivaa aamiaispöydälle. Uskon, että tämä on hyvä kokemus kaikinpuolin, nähdä miten meidän rakastamat raaka-aineet saavat alkuunsa. Piimä ja viilit ovat ehkä kaikista helpoimpia tehdä itse mutta jugurtti on ainakin toiseksi helpoin. Joskus kun googletin ohjeita jugurtin tekoon luovutin aina kun mainittiin "lämpömittari/paistomittari". En tiedä miksi mutta kiinnostus aina loppuu siinä kohtaan kun mainitaan lämpömittari, se tekee kaikesta niin monimutkaisen:D Itse suosin mahdollisemman yksinkertaisia ohjeita joten tässä ohjeessa et tarvitse lämpömittaria.

 

Yoghurt has become a staple in our house something we eat for breakfast, snacks and as you may tell use quite a lot in cooking too. As a child we occasionally had homemade yoghurt at home and I wanted to try this again. It is actually an interesting process and once again gives you an understanding of how the foods we love actually come about. If you make this the night before, the next morning will have that Christmas morning feeling to it, excitement and anticipation on whether the yoghurt worked (or if you have a LIFE it may not:D). I have no shame in admitting how excited I was about this. If it works you will have a creamy texture and if you are willing to do a bit more work and strain it through a cheesecloth you will get that Greek yoghurt thickness. This is great for breakfasts or make a really big portion for brunch. Serve with honey and fresh berries while they are still in season. I have googled yoghurt recipes before and usually have completely lost interest at the mention of a thermometer. There is something about the idea of using one in cooking that makes everything too complicated and I just can't be bothered so this recipe does not need a thermometer. It's really simple and that't the way I like it.

 

Itsetehty Jugurtti

1 litra täysmaitoa (meillä on Eilan laktoositon versio)

2-3 rkl jugurttia (esim. Lindhals)

Lämmitä maito kunnes kuplat alkavat muodostua (juuri ennen kiehumista) ja ota sitten pois lämmöstä. Anna maidon jäähtyä kunnes se on kädenlämpöistä (kokeile sormella), tähän menee noin 40 min. Sillä välin kun maito jäähtyy ota haluamasi astia/kulho/purkki ja kaada sen päälle kiehuvaa vettä, että se sterilisoituu. Kaada vedet sitten pois. Kun maito on kädenlämpöistä kaada se purkkiin ja sekoita siihen varovasti jugurtti. Laita purkki kiinni ja laita kattilaan, Laske kattilaan hanasta niin kuumaa vettä mitä saa noin kattilan puolen väliin. Jätä jugurttipurkki kattilaan yön yli lämpimässä (n. 10-12 tuntia). Jugurtin ollessa valmis, pinnalle on muodostunut paksu kerros ja jugurtti on kaikin puolin paksuuntunut yön aikana. Halutessasi paksumpaa jugurttia voit valuttaa sen harson läpi muutaman kerran. Katso alla olevat kuvat.

DIY: Homemade Yoghurt

1 Litre of whole milk

2-3 TBSP Yoghurt

Heat the milk in a saucepan until bubbles form (almost boiling) then take of the heat. Let it cool until it is finger temperature, this will take around 40 minutes. Meanwhile sterilize your mason jar: pour boiling water over the jar the pour it out. Once the milk is finger temperature, pour into the mason jar and gently mix in the yoghurt. Close the jar and put it in a pot and place the pot in a sink and fill it till half way with the hottest tap water your tap allows. Lift the pot out of the sink and leave it in a warm place overnight (around 10-12h). Once ready, the yoghurt will have a creamy top and will have become a bit more solid. If you wish to have thicker yoghurt you can strain it through a cheesecloth a couple of times. Check out the pictures below for the different stages.

The yoghurt might be a bit lumpy but it will smooth out if you give it a good stir.

Sekoita valmis jugurtti kunnolla niin siitä tulee sileä.

One should not attend even the end of the world without a good breakfast
— Robert A. Heinlein

That said, eat better breakfasts. Tood-a-loo!

-A-