Everyday Food: Simple Chicken Posole

Flunssakausi on virallisesti alkanut. Nenät vuotaa, mikään ei maistu miltään ja käsidesin pitäisi olla sun uusi paras kaveri. Amerikkalaisten parannuskeino joka ikisen asiaan on yleensä ruokasooda (mikäli selaat pinterestissä mitään ihmeparannuskeinoja, sitä ne yleensä ovat) mutta flunssaan ainoa paranuskeino on kanakeitto. Tässä kanakeitossa yhdistyy meidän rakkaus tacoja kohtaan ja lämmittävä liemi vie samalla kaikki huolet ja kivun menessään. Tämä on todella yksinkertainen ohje mutta vaatii hieman aikaa. Kevyt ja terveellinen kuvastavat tätä myös melko hyvin;)

It's flu season and people around you are probably becoming increasingly gross; Germaphobes are in constant agony and all of your plans to exercise like crazy and be a good human will be pulled to a halt, forcing you to lie on the bottom of the couch watching endless hours of Netflix (or if you don't have that... "TV", whatever that is)*. That said, it's not their fault and you are most likely to catch the dreaded cold sooner or later despite your best efforts. So when you do here is the ultimate cure: Mexican Posole (chicken soup). The secret to a good chicken soup is always in the home made stock, which is the easiest thing to do. It makes a mess but it's really worth it.

*Most people actually never get this luxury and are forced to continue to function despite their predicament:(

Helppo kana posole (eli meksikolainen kanakeitto)

1) Helppo Kanaliemi

500g kanankoipia
Porkkanaa
Selleriä
Sipulia

Tee ensin liemi. Kuori kanankoivista nahka ja keitä niitä tunnin verran 1.5 litrassa vettä porkkanan, sellerin ja sipulin kanssa. Siivilöi liemestä sattumat ja riivi kanasta lihat irti luista ja laita sivuun.

2) Valitsemasi täytteet esim. maissia, papuja, avokadoa, bataattia, pinaattia--ihan mitä haluat. Limeä ja tuoretta korianteria maustamiseen ja koristeeksi.

Lisää lämpimään liemeen haluamasi täytteet sekä kana ja tarjoile. Mausta reippaasti limellä ja tuoreella korianterilla. Tämä keittö on ihanan raikas mutta yllättävän täyttävä, vaikka ainekset ovatkin aika kevyitä. Ja tappaa alkavan flunssan takuulla!


Simple Chicken Posole
1) Simple broth:
500g whole chicken legs
Carrots
Celery sticks
Onions

Take the skin off the chicken, roughly cut the vegetables and boil them all in a pot of 1.5 litres water for an hour or so. Take the veggies out and pull the meat off the chicken bones. Set the meat aside for a second. 

2) Toppings of your choosing, for example: corn, beans, avocado, sweet potato, spinach--- the choices are endless! 

Add your fllings of choice into the warm broth with the chicken and serve Garnish and flavour with the lime and coriander. The soup is wonderfully tangy, but surprisingly filling despite the light ingredients. -- And it'll squash a flu like nobody's business!