Simple Dessert: Gluten Free Crumble

Kyseessä on jälkiruoka joka kantaa useissa eri maissa erilaisia nimityksiä mutta Crumble on nyt se mitä me käytetään. Rapaperperipaistos olisi varmaan täydellinen suomennos. Tähän ei tarvitse käyttää raparperia (sitä vaan ehkä saattaa vielä löytyä jostain niin kannattaa kokeilla), vaan mikä tahansa käy (esim. omenat ovat tähän täydellisiä). Vaikka kyseessä on gluteenitonherkku se masituu ihanalta reseptissä käytettävän mantelijauhon pähkinäisyyden annsiosta!

Crumble, cobbler, crisp--they are all basically the same thing just in slightly different forms. Maybe it's not at it's best at the moment but if rhubarb is still available I suggest using it, however, apples of course are the classic ingredient for a good crumble and plums are also great for crumbles which are available now. This is Gluten Free but doesn't taste Gluten Free so don't worry. Almonds make this version a bit decadent and contribute to having a very comforting dessert. 

Above: Plum Crumble

Below: Rhubarb Crumble

Raparperi Crumble

500g raparperia (tai esim. omenoita)

80-100g mantelijauhetta

100g täysjyväriisijauhoa (tai valitsemasi jauho)

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

100g muscovado sokeria (tai valitsemasi sokeri)

100g voita (huoneenlämpöisenä)

ripaus inkivääriä

ripaus kanelia

muutama rkl vettä

(1 dl portviiniä tai joku sen tapainen (tai korvaa vedellä))

Lämmitä uuni 180 asteiseksi. Paloittele raparperia n 1 cm paksuiseksi paloiksi ja laita vuokaan portviinin, veden ja muutaman rkl sokerin kanssa. Mausta inkiväärillä. Anna paistua uunissa n. 20 min kunnes raparperit ovat pehmeitä. Sekoita tällä väliin mantelijauhe, riisijauho, kaneli, leivinjauhe, ja sokeri kulhossa. Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja sekoita sitä mukaan jauheseokseen käyttäen sormia niin, että lopputulos muistuttaa leivänmuruja. Laita seos pehmeiden raparperien päälle ja paista uunissa noin 30-35 minuuttia kunnes pinta on sopivan tumma. Tarjoile vaniljakastikkeen, jäätelön tai kotitekoisen Créme anglaisen kanssa. 

Easy Gluten Free Rhubarb Crumble

500g Rhubarb

80-100g Almond Meal (make your own by blitzing almonds in a food processor)

100g Brown Rice Flour (or flour of your choice)

1 tl Baking Powder

1 tsp vanilla

100g Muscovado Sugar (or sugar of your choice)

100g Butter (room temparature)

Pinch of Ginger

Pinch of Cinnamon

A couple of TBSP of Water

(1 dl of Port or something similar (or replace with water))

Preheat the oven to 180 C (350 F). Chop up the rhubarb and place it in a casserole dish with the port, water, ginger and a couple of tbsp of sugar. Cook until soft around 20 min. Meanwhile make the crumble. Mix all the remaining dry ingredients together in a bowl then cut the butter into cubes and work it into the mixture until you have a breadcrumb type of consistency. Pour the crumble on top of the softened rhubarb and cook for another 30-35 minutes until golden brown. Serve with Custard, Ice Cream or homemade Créme Anglaise.

 

Tämä on niin helppo pohja, että siihen voisi sopia ihan mitä haluat: omenoita, luumuja, kirsikoita, mustikoita, puolukoita--vaihtoehtoja piisaa.

Mukavaa keskiviikkoa!:)

This is such an easy crumble base that any fruit or berry of your choice will fit it well, try: apples, plums, cherries, blueberries, lingonberries or anything you have an abundance of.

Have a great Wednesday!:)