Leftovers: Roast and Salad

The world is full of great evils and bad things (no more about that) but one sin we all seem to commit is throwing food away. It's a nasty habit but everyone has done it. you find yourself in the situation where you are at the supermarket and buy loads of lovely things to eat then one week later find that there is something smelly or (living) in your fridge. It's not a good situation. That said, it is hard especially if you are trying to buy enough food for a big family, but there are ways to try to to not be in the situation where you have to throw mouldy food a way. We tackle this problem by trying to buy less, having an empty fridge at the end of a week (or during) is actually a good thing. Not to say that we actually have it all under control there is still our weird kimchi experiment that has been living in out fridge all summer (in a jar), the faithful can of snails waiting for its turn to shine and a sad little knob of Parmesan, but this is a lot better than it has been in the past. Living in a cold climate one has to be vigilant when it comes to buy fresh foods at supermarkets. It is more the rule than the exception that I buy a piece of fruit at the supermarket and it is already mouldy by the time I get home. The fresh produce just won't last long in the Winter, so either eat it immediately or switch to frozen veg and berries. Another way (which I have to admit takes a lot of imagination and effort) to not waste food is by eating leftovers and trying to create new things from leftovers. Making things from your leftover sunday roast is easy like we did with this salad, trying to make soups out of a wilted broccoli and utilize stale bread take more imagination. It can all be done though and we will make an effort to mention leftovers in our future posts. Sometimes they make the best food anyway:)

Maailmassa on paljon pahuutta ja pahoja asioita (eikä siitä sen enempää) mutta yksi paha synti johon jokainen länsimaalainen voi itse vaikuttaa on ruuan poisheittäminen. Se on ihan kamala tapa ja jokainen on varmasti siihen joskus syyllistynyt. Tälläinen perustilanne tulee monesti vastaan: menet kauppaan, haalit kaikenlaista kivaa mitä voisi syödä (ja jos on iso perhe niin paljon ruokaa, että varmasti riittää kaikille syötävää), sitten jääkaapista tulee viikon päästä epämielyttävä tuoksu ja joku on homehtunut/mennyt vanhaksi ja joudut heittämään sen roskiin. Tämä ei ole pelkästään meidän syytä vaan suomessa ollaan siinä tilanteessa, että tietyt ruuat eivät ole alunperiinkään raikkaita kun ne pääsevät markettien hyllyille, joten niitä pitäisi kuluttaa tyyliin heti kun pääse kotiin.  Valittavasti jokin homehtunut hedelmä on enemmänkin sääntö kun poikkeus ja melkein joka viikko joku ostamistani hedelmistä on matkalla kotiin kaupasta ehtinyt homehtua. Mitä voimme sitten asialle tehdä? Uskon, että ruokaa tulisi kunnioittaa--sinun tulisi saada kauhea morkkis jos heität ruokaa pois mutta samalla tietysti pitäisi myös oppia ostamaan vähemmän.  Tämä taas on todella hankalaa jos haluaa ostaa kerralla enemmän ruokaa, ettei tarvitse joka päivä juosta kaupassa. Meillä on sellainen ihan hyvä tilanne nyt jääkaapissa: me ei osteta liikaa ja pyritään käyttämään kaikkea mitä jääkaapissa on, että se tulee tyhjäksi joka viikko. Tietysti siellä on muutama epämääräinen juttu mille pitäisi tehdä jotain: meidän kimchi-experiment on ollut siellä koko kesän, eikä sitä tekisi mieli oikein hirveesti syödä, ne samat etanat odottavat uskollisesti ja siellä on yksi kuivunut parmesaanin pala, jolle pitäisi tehdä jotain mutta tämä on aika hyvä tilanne silti: ei ole liikaa eikä liian vähän. Yksi tapa olla heittämättä ruokaa pois on käyttämällä mielikuvitusta ja tekemällä edellisen aterian jäämistä uusia ruokia. Esimerkiksi sunnuntain paistista tehtiin tälläinen super helppo ja täyttävä arkisalaatti maanantaina, siinä oli myös tuoreita herneitä. Paistista tosin saa aina helposti väänettyä salaattia. Siitä parmesaanin palasesta ja melkein vanhoista tomaateista pitäisi keksiä joku hyvä pastakastike. Se nuutunut parsakaali ansaitsee kunnollista kohtelua ja siitä pitäisi jaksaa vääntää joku keitto. Jos talvella olet siinä tilanteessa, että kaikki kasvikset ja hedelmät ovat homehtuneena sinun jääkaapissa niin ehkä silloin pitäisi suosiolla miettiä niiden poisjättämistä ostoslistalta ja sen sijaan ostaa pakkasesta kasvikset ja marjat, ne ovat paljon tuoreimpia mitä kaupan ja ne eivät mene pilalle (eli niitä ei tarvitse heittää pois). Tässäkin pitäisi myös turvautua maalaisjärkeen eli ei myöskään haalia pakastin niin täyteen ruokaa mitä et ikinä tule syömään: ei ne siellä säily ikuisesti. Yritetään tehdä erikseen maininta hyvistä leftovereistä näistä tulevista ruuissa mitä blogiin tulee:)

Meillä on pieni yritys meneillään olla kelvollisia ihmisiä, tämähän on alku.

We are trying to be semi-acceptable human beings starting with our fridge, and buying less food is always a good thing (it means you can buy more of other things...:D).

-A-