Reading list: Deliciously Ella

Minulla on pieni tunne, että tästä kirjasta ruvetaan pian suomessakin keskustelemaan kahvipöydissä. Deliciously Ella on englantilaisen Ella Woodwardin kirjoittama kirja joka on sugar free and gluten free, eli ruoka-ohjeita ilman gluteenia ja valkoista sokeria. Se on siis jokaisen syyspelastus, kun kaikki ovat kuitenkin aloittaneet jonkilaisen ruokaremppa/detoxin/kuntoilukauden näin kesän päätteeksi. Eikä siinä mitään, niin sitä kuuluukin tehdä ja jos se ei ole pysyvä muutos (lokakuussa olet mielummin sohvalla tumman suklaalevyn ja viinilasilisen kanssa kun ryhmäliikuntatunnilla, sekään ei haittaa. Minulla on nimittäin "teoria", että ihmiset kuluttavat talvella enemmän kaloreita pysyäkseen lämpiminä heheh). Jos nyt tunnistetaan se totuus, että kaikki haluavat syödä hieman kevyemmin näin syksyn kunniaksi niin tämä on ihan mahtava kirja siihen. Suomessa tullaan vähän jälkijunassa mutta olen yllättynyt, että tämä on näinkin nopeasti käännetty kun alkuvuodesta brittimedia oli täynnä juttuja Ella Woodwardin uudesta kirjasta. Ella on siis bloggaaja joka kärsi jostain vaikeasta sairaudesta ja pyrki ruokavalion avulla helpottamaan oloaan, ja tästä seurasi miljoonia lukijoita ja "The Deliciously Ella Lifestyle", jonka mukaan itseltä ei saa kieltää herkkuja vaan pitäisi yrittää suosia mahdolisemman puhtaita ruoka-aineita. Olen itseasiassa todella innoissani tästä kirjasta vaikka en yleensä uskalla lähteä raakakakkujen "hippimaailmaan" mukaan. Tähän on oikeastaan vaan yksi syy, ja se on se, että olen syönyt jotain todella huonoja raakakakkuja ja myös itse yrittänyt muutama vuosi sitten tuloksetta tehdä jotain ällöjä superfood-makeisia. Myönnän, että ajat ovat muuttuneet ja nykyään saa hyviä raakakakkuja ja hyviä aineksia, joilla niitä voi tehdä (taatelit). Olen myös jotenkin lontoosta inspiroitunut kaikista "terveys-ruuista", eli superhaltoissani tästä kaikesta. En nyt tiedä tuleeko tämä minun kohdalla kestämään kovin pitkään, mutta palan halusta kokeilla Ellan legendaariset bataattibrowniet, joten katotaan miten käy. Ei minusta kyllä tule mikään superfood-aktivisti tule, mutta näissä ohjeissa tuntuu olevan todella yksinkertaisia juttuja (esim. taatelit, kaakaojauhe ja pähkinät taisivat olla yhden jälkkärin ainekset), eli tässä yhdistyyy gluteenittoman lisäksi minun rakkauteni yksinkertaisi ohjeita kohtaan. Tässä on todella hyviä vinkkejä gluteenittoman ruokavalioon ja uskon, että ne ovat myös taloudellisempia vaihtoehtoja. Lihastahan me ei luovuteta mutta kyllä kasvisruokaakin voi joskus syödä. Eli kaiken kaikkiaan annan tälle kirjalla 4 tähteä (ok antaisin 5 mutta kun siinä ei ole lihaa). Kuulin tästä kirjasta ensimmäisen kerran alkuvuodesta lehdestä, sitten kaverini Olivia hehkui tätä minulle kun olimme briteissä ja kun olin Stockmannilla eilen, kirja oli vallannut kaikki hyllyt joten se oli selvä markinointimerkki, että mun oli pakko ostaa se. Se oli myös kanta-asiakastarjouksessa 23.90 eli kannattaa hyödyntää tarjous (tämä ei ole mainoslinkki).

Things happen a bit late in Finland but i have a feeling that the Finns will too soon be singing the praises of Ella Woodward. I first read about Deliciously Ella in an article I was reading about bloggers turned Food Authors, then I heard about Ella a couple of weeks ago from my friend Olivia (word of mouth):), and finally when I went to Stockmann's yesterday I was surprised to see that the book had already been translated into Finnish and there were stacks everywhere and it was on offer. The universe (a well-oiled marketing machine) was obviously telling me I had to buy this book, and so I did. Honestly, I would have rather had the original English version but I couldn't be bothered to order it online and pay shipping (which is the absolute worst) so I decided this translation would suffice. It is about food, so how wrong can you go? 

What's all the fuss about?

Ella Woodward is a young woman who had a difficult illness which basically had her constrained to her bed unable to do anything. She didn't find answers in medicine but instead turned to completely changing her diet, which then turned into a blog of simple gluten free and sugar free recipes, which in turn, became the book in question. I don't usually go for all the "Hippy sh*t" as we refer to at home, but in all honesty my experiences are based on a ghastly raw cake I once tried, which was truly disgusting and then some terrible bean/super food/stevia experiments I made a couple of years go. That said, I have since tasted some good raw cakes and the availability of products with which to make these treats has also improved a lot (it's all about dates). I don't think I will become a true believer/activist but I am dying to try out Ella's legendary Sweet Potato Brownies and I like the recipes are all very simple. If you can't eat gluten this book has loads of alternatives or if you are like basically everyone else and have a seasonal fitness/healthy eating/detox-craze, this book is for you. I think the recipes may come in handy even after the fitness craze has faded (not to say that the healthy fitness craze won't be permanent). I also don't blame anyone for wanting to stay on the couch in October with a dark chocolate bar and a glass of wine instead of going outside (because I have a theory that we burn more calories in the winter to stay warm...hehe). I give this book 4 stars (5 if it had included meat, (I am a true carnivore at heart and veggies will not fill that void)). If you live in Finland, Stockmann's has an offer on at the moment for the book (23e in Finnish) or else order from amazon. This isn't a sponsored promotion or anything just my own pure interest.

UPDATE: Just made the brownies and they are great (although mine probably don't look right), but they taste good and as always that is the important thing. The recipe can be found here. I added some peanut butter for no reason other than gluttony.

Tein juuri Ellan browniet ja ovat kyllä hyviä. Ohje löytyy täältä (ja kirjasta tietty). Ainoa vinkki on, että käytät todella meheviä taateleita ja ota pois uunista ajoissa ettei se kuivu. Lisäsin vielä hieman maapähkinävoita brownien päälle!

:)

-A-